Nemecko plánuje zvyšovanie dôchodkov

TASR
26.11.2012 20:29

Nemecko plánuje v najbližších štyroch rokoch podstatne zvýšiť dôchodky pre zhruba 20 miliónov svojich dôchodcov, podmienkou však je, že ekonomike sa bude dariť aj naďalej.

Nemecko plánuje zvyšovanie dôchodkov
SITA

Vládny model počíta s tým, že do konca roku 2016 by dôchodky v spolkových krajinách bývalého západného Nemecka vzrástli približne o 8,5 % a v spolkových krajinách bývalej NDR o viac než 11,5 %. Plán by mala vláda schváliť na svojom zasadnutí v stredu 28. novembra.

Plán zvyšovania dôchodkov vychádza z toho, že najsilnejšia ekonomika eurozóny si udrží súčasný kurz, počet nezamestnaných nepresiahne 3 milióny a rast platov bude dosahovať 2,5 až 2,8 % ročne.

Zvyšovanie dôchodkov vo východných spolkových krajinách bude výraznejšie než v západných, keďže platy na území bývalej NDR napriek rastu stále zaostávajú za platmi na území niekdajšej západnej NSR. Kabinet by chcel platy harmonizovať do roku 2030.

Podľa informácií vlády dôchodky v bývalých spolkových krajinách východného bloku dosahujú zhruba 88,8 % z úrovne dôchodkov na území niekdajšieho západného Nemecka. Cieľom vlády je zvýšiť ich do konca roku 2016 na 91,2-% úroveň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok