Sľubný rok pre architektúru. Dokončiť majú futuristickú továreň i najvyšší mrakodrap

TA3 ČTK hm
17.1.2022 07:00

Pre pandémiu covidu sa po celom svete oneskorila výstavba nových budov i dokončenie rozpracovaných architektonických projektov. Na otvorenie stále čakajú niektoré stavby, ktoré mali byť pôvodne dokončené minulý rok alebo dokonca aj v roku 2020. Aj napriek tomu aspoň tento rok vyzerá sľubne pre veľa dlhoočakávaných projektov - od najvyššieho mrakodrapu na africkom kontinente po futuristickú stáčiareň minerálnej vody v Taliansku.

Sľubný rok pre architektúru. Dokončiť majú futuristickú továreň, galérie i najvyšší mrakodrap
TASR/AP (ilu)

Píše o tom spravodajský server CNN. Či už sú výnimočné pre svoj dizajn, možný kultúrny dopad alebo pre debaty, ktoré rozvíria, pozrite si rebríček nových architektonických projektov, na ktoré sa v tomto roku oplatí tešiť.

Sydney Modern Project

Umelecká galéria Nového Južného Walesu z 19. storočia, ležiaca nad zálivom Port Jackson, bude tento rok modernizovaná do série kaskádovitých pavilónov, ktoré kopírujú okolitú krajinu. Plán za 250 miliónov amerických dolárov s názvom Sydney Modern Project ráta s renováciou pôvodnej budovy a vytvorením úplne novej stavby, ktorá takmer zdvojnásobí výstavnú plochu. Výsledný priestor zahŕňa aj galériu venovanú umeniu Austrálčanov a pôvodných obyvateľov z ostrova Torresovho prielivu. Ide o prvú austrálsku stavbu kancelárie SANAA japonských architektov a víťazov prestížnej Pritzkerovej ceny Kazujo Sedžimovej a Rjueho Nišizawy.

Stredisko San Pellegrino

Dánska architektonická firma Bjarke Ingels Group, skrátene BIG, v roku 2017 vyhrala súťaž na renováciu a rozšírenie ústredia talianskej nápojovej firmy San Pellegrino. Projekt za 102 miliónov dolárov, vtesnaný medzi rieku Brembo a mesto San Pellegrino Terme, po ktorom je firma pomenovaná, si zaslúži prezývku "továreň budúcnosti".

Stavba má slúžiť ako stáčiareň aj turistická atrakcia. Vzdušný dizajn BIG zahŕňa prvky klasickej talianskej architektúry vrátane podlubia, portiku a priestranného námestia pre zamestnancov a návštevníkov. Dominantou miesta bude stĺp z vrstiev rozdielnych hornín, ktorý má vyjadrovať cestu minerálnej vody z hôr až do fľaše.

Iconic Tower v Egypte

Iconic Tower je jedným z 18 mrakodrapov plánovaných pre finančnú štvrť nového egyptského hlavného mesta, ktoré tamojšie úrady budujú od základov menej ako 50 kilometrov východne od Káhiry. Osemdesiatposchodový mrakodrap, vysoký 384 metrov, má byť vizuálnym stredobodom celého projektu. Zároveň si po dokončení vyslúži titul najvyššej budovy v Afrike.

Mrakodrap bol inšpirovaný starovekými obeliskami v Luxore a jeho súčasťou bude i osvetlená koruna, ktorá má podľa autorov navodiť pocit sily a stability. Budovu obsadia súkromné kancelárie, hoci egyptská vláda do nového a ambiciózneho mesta presunie i parlament a ministerstvá. 

Múzeum Fotografiska v Berlíne

Tri desaťročia po tom, čo squatteri obsadili schátranú budovu niekdajšieho berlínskeho historického obchodného domu a založili alternatívne umelecké centrum Tacheles, sa z nej stane nemecká základňa fotografického múzea Fotografiska.

Zodpovednosť za chúlostivú modernizáciu prevzali dve architektonické štúdiá - kancelária Herzog & de Meuron, okrem iného aj autor londýnskej galérie Tate Modern, sa ujala rozsiahlej strešnej nadstavby a urbanistického plánu okolia. Berlínske študio Aisslinger dostalo zase za úlohu prepracovať interiér 114 rokov starej budovy, v ktorej zachová aj graffiti z 90. rokov po predchádzajúcich obyvateľoch.

Nová budova parlamentu v Naí Dillí

Projekt za 1,8 miliardy dolárov indického premiéra Naréndra Módího, ktorý plánuje kompletne premeniť historické centrum metropoly Dillí, je v Indii už dlho predmetom ostrých debát. Zatiaľ čo kritici spochybňujú vyššie náklady na projekt i jeho nastavenie, ďalší upozorňujú na potrebu zmodernizovať indické administratívne budoby z doby britskej koloniálnej nadvlády.

Nová budova parlamentu leží v srdci celej štvrte, ktorá vznikla podľa plánu architektonickej firmy HCP. Stavba s trojuholníkovým pôdorysom, odkazujúcim na posvätnú geometriu niekoľkých náboženstiev, poskytne útočisko vo dvoch podkovových sieňach dolnej aj hornej komory parlamentu a v samostatnej hale bude vystavená indická ústava.

Stavba, ktorá sa neslávne preslávila statusom "nevyhnutnej služby" (práce na nej teda mohli pokračovať aj v priebehu vlaňajšieho celoštátneho lockdownu pre pandémiu covidu), má byť hotová do konca tohto roka, v ktorom India oslávi 75. výročie nezávislosti od Británie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok