Školy neotvárali len na Slovensku. Do lavíc sa vrátili aj žiaci v Nemecku, Taliansku a ďalších krajinách

TA3
10.1.2022 21:28

Školy v pondelok po dlhom čase neotvárali len na Slovensku, ale aj v ďalších európskych krajinách. Do lavíc sa vrátili žiaci v Nemecku, Taliansku, Španielsku či Portugalsku. A to aj napriek tomu, že niektoré z týchto štátov hlásia rekordné počty infikovaných.

V Taliansku sa od tohto týždňa rázne sprísnili protiepidemické opatrenia. Komentátori ich nazývajú aj lockdownom pre nezaočkovaných. Potvrdenie o očkovaní či prekonaní koronavírus je najnovšie potrebné už aj pri ceste verejnou dopravou, návšteve lyžiarskych vlekov, vnútorných aj vonkajších priestorov reštaurácií či vstupe do športových stredísk. Dôvodom sprísnenia opatrení sú rekordné počty infikovaných. Aj napriek tomu ale v krajine otvorili školy.

Školy otvorili aj v Portugalsku, ktoré sa v Európe radí k lídrom v očkovaní. Dve dávky tam dostalo takmer 90 percent obyvateľov. Napriek tomu krajina hlási rastúce počty nových prípadov. Dôvodom je variant omikron. Faktom ale je, že aj napriek pribúdajúcim prípadom sú počty hospitalizácii či úmrtí v Portugalsku vďaka očkovaniu násobne nižšie ako pred rokom. Školy po dlhších zimných prázdninách otvorili aj v Španielsku a zvyšnej polovici spolkových krajín Nemecka.

Denné prípady infikovaných v Nemecku stúpli oproti minulému týždňu trojnásobne. Aj v tomto prípade je hlavným menovateľom omikron. V Hamburgu preto napríklad zaviedli nariadenie, podľa ktorého musia ľudia zaočkovaní iba jednou či dvomi dávkami na vstup do reštaurácie predložiť aj negatívny test. Výnimku majú ľudia s posilňujúcou treťou dávkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok