Rezort obrany odmieta, že by očkovanie bolo povinné pre všetkých vojakov. Reaguje tak na Pellegriniho tvrdenia

TA3 TASR
10.1.2022 20:15

Ministerstvo obrany SR odmieta, že by bolo očkovanie proti ochoreniu Covid-19 povinné pre všetkých vojakov Ozbrojených síl SR. Uviedlo to v reakcii na tvrdenia šéfa Hlasu-SD Petra Pellegriniho, ktorý v pondelok kritizoval povinnosť očkovania vojakov.

Ozbrojené sily SR vojaci armáda ilu 1140px (SITA/Tomáš Somr)
SITA/Tomáš Somr

Ministerstvo vysvetlilo, že povinné očkovanie sa podľa doplnku nariadenia náčelníka Generálneho štábu OS SR týka napríklad vojakov, ktorí chodievajú na zahraničné služobné cesty, na výcvik a cvičenia či pôsobia v medzinárodnom krízovom manažmente. 

"Zámerom je nutné udržanie akcieschopnosti OS SR a pripravenosť na plnenie stanovených úloh a v neposlednom rade to od nás vyžadujú partnerské krajiny, v ktorých vojaci pôsobia," spresnila hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Doplnila, že povinné očkovanie sa týka aj novoprijímaných vojakov.

Pellegrini vyhlásil, že s informáciami o povinnom očkovaní sa na neho pred Vianocami obrátili členovia armády z Trenčína. "Vedenie im nariaďuje, aby do 21. januára 2022 povinne absolvovali očkovanie proti ochoreniu Covid-19 a aby v zmysle pokynov Národného centra zdravotníckych informácií absolvovali druhú a tretiu dávku," povedal. Pripúšťa diskusiu o možnej referendovej otázke o súhlase ľudí s povinným očkovaním proti ochoreniu Covid-19.

Rezort obrany pripomenul, že povinnosť podrobiť sa očkovaniu umožňuje zákon o štátnej službe a bol prijatý vládou, ktorej súčasťou bol aj Pellegrini. Ten na pondelkovej tlačovej konferencii vyjadril nesúhlas s povinným očkovaním proti ochoreniu Covid-19, nie s povinným očkovaním vo všeobecnosti. Ministerstvo požiadalo príslušníkov Ozbrojených síl SR, aby nešírili paniku a informácie, z ktorých politici vyberajú čiastkové a z kontextu vytrhnuté state. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok