S covidom sa budeme musieť naučiť žiť, hovorí Jarjabek. Foltin dôveruje vláde

TA3
10.1.2022 20:59

Igor Matovič tvrdí, že omikron môže zo Slovenska urobiť Titanic. Veľké otváranie kultúry preto netreba očakávať. Veľa na tom nemení ani odporúčanie vlády hlavnému hygienikovi, aby uvoľnil opatrenia v kultúre. Môže v takto nekultúrnych podmienkach naša kultúra prežiť? Mali by sa opatrenia uvoľniť napriek hrozbe omikronu? Odpovedal Dušan Jarjabek (Smer-SD), poslanec NR SR a Roman Foltin (SaS), poslanec NR SR.

td_7.jpg
TA3

Od pondelka neplatí nariadený nočný zákaz vychádzania. Ako sme už spomínali obnovuje sa vyučovanie v školách a mali by sa tiež uvoľniť podmienky organizovania kultúrnych podujatí. V platnosti však ostávajú všetky doterajšie opatrenia, ktoré sa týkajú obchodov, prevádzok služieb, hotelových zariadení, lyžiarskych stredísk či cestovania v diaľkových linkách. 

Núdzový stav naďalej platí

Takisto je stále platný núdzový stav a zákaz zhromažďovania nad šesť osôb okrem členov spoločnej domácnosti. Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že vstup do obchodov, prevádzok služieb či reštaurácií sa naďalej riadi vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva. V režime OP budú na základe aktuálne platných vyhlášok fungovať hotely, lyžiarske strediská či bohoslužby.

Režim OTP bude stále platiť v rýchlikoch, IC vlakoch a v diaľkových autobusových linkách. Od ponedlka majú byť otvorené aj kultúrne podujatia v režime OP maximálne pre 50 návštevníkov. Ministerka kultúry Natália Milanová v piatok uviedla, že pravidlá spresní vyhláška Úradu verejného zdravotníctva. Hygienici včera oznámili, že príslušnú vyhlášku upravia po tom, ako budú v známe závery dnešného rokovania vlády tejto otázke.

Tradične opačný názor prezentoval na otváranie kín a divadiel minister financií Igor Matovič. Podrobnejšie sa kultúre venoval v našej relácií V politike s kolegom Rastislavom Ilievom.

Jarjabek chce odstúpenie ministerky

Dušan Jarjabek si myslí, že vláda nemá autoritu a preto sa pandemická situácia zhoršuje. "Vláda si to sama zapríčinila. Matovič by spravil najlepšie, ak by prestal do všetkého tárať," dodal. "Ja som sa už pridal k tým, čo vyzývajú, aby ministerka Milanová odstúpila," potvrdil Jarjabek. Podľa neho ministerka kultúry nemá taktiež žiadnu autoritu a mal by zvážiť odstúpenie z funkcie. 

Foltin stojí za Milanovou

Roman Foltin povedal, že strana SaS je spokojná s otvorením kultúry, avšak chceli by ešte väčšie uvoľnenia. "Z kultúry žije množstvo ľudí, potrebujeme vytvoriť vhodné podmienky na jej fungovanie," konštatoval poslanec. Poslanec SaS stojí za ministerkou kultúry. Foltin hovoril, že ak sa čísla nakazených ľudí v súvislosti s omikronom budú zvyšovať, tak budú nútení prijať nové opatrenia aj pre kultúru. Poslanec strany SaS dôveruje vláde. Myslí si, že je potrebné podporovať kultúru, aby mohla prežiť. 

"Covid tu bude niekoľko rokov. Budeme sa s ním musieť naučiť žiť," povedal Jarjabek. Prizvukoval, že aj v zahraničí sa napriek pandémii konajú rôzne kultúrne podujatia za účasti divákov. "Keď môžu fungovať fitness centrá, tak môžu fungovať aj divadlá," myslí si poslanec Smeru. Konštatoval, že reštart kultúry bude náročný a ľudia budú do hľadiska chodiť len zriedkavo.

Jarjabek tvrdil, že kultúra "nezhasla a v divadlách sa stále skúša." Podľa neho sa herci a celý personál stýkajú naďalej v divadlách a vláda by im nemala diktovať špecifické čísla povolených návštevníkov. Jarjabek označil ministerku Milanovú za "človeka z ulice", ktorý nemôže vykonávať takúto funkciu.

Poslanec Smeru hovoril o podpore slovenských autorov

Podľa poslanca Jarjabka ministerstvo kultúry nemá víziu aj pri podpore slovenských autorov. Foltin si myslí, že verejnoprávne média by mali v tejto sfére taktiež pomôcť viac a podporovať kultúru na Slovensku.

"Mali by sme sa viacej sústrediť na Covid automat a Covid semafory, ktoré by mohli byť oveľa účinnejšou zbraňou ako zákaz vychádzania," konštatoval poslanec Foltin. Podľa neho je veľmi náročné kontrolovať dodržiavanie zákazu vychádzania. Dušan Jarjabek považuje zákaz vychádzania za "nezmysel".

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok