Chodíte doma stále naboso? Ani neviete, ako veľmi si tým škodíte

TA3/bd
10.1.2022 18:00

Mnohí z nás trávia celé dni v nejakej obuvi. Nie je nad ten pocit, keď doma naše chodidlá konečne môžeme oslobodiť a chodiť naboso. Je však chôdza naboso po plochých dlážkach našich bytov pre chodidlá v poriadku alebo nám naopak škodí?

Chodíte doma stále naboso? Ani neviete, ako veľmi si tým škodíte
Pexels

Dlhé chodenie dáva nohám zabrať

Počas pandémie koronavírusu ľudia trávili viac času doma. Práca sa v mnohých prípadoch presunula do online priestoru, nebolo potrebné nikam dochádzať, taktiež boli zrušené rôzne tréningy a nahradené online lekciami pre domáce cvičenie. Toto všetko prispelo aj k dlhodobej chôdzi doma naboso.  

Ukázalo sa však, že zároveň došlo k zvýšenému množstvu problémov s nohami. Vymykanie sa z našej bežnej rutiny, domáce cvičenie a priberanie boli hlavnými príčinami zvýšeného množstva problémov s nohami, s ktorými pacienti prichádzali do mojej ordinácie.

nohy Pexels

Vedľajšie účinky domácej bosej chôdze

Nemusíte sa báť, že by ste si ublížili krátkodobým chodením naboso po podlahách vášho bytu. Ak ste dlhodobo zvyknutí mať oporu pre chodidlá v topánkach a zrazu trávite veľa času bosou chôdzou, určité šľachy a väzy sú natiahnuté a namáhané viac ako zvyčajne. To môže spôsobiť bolesť a nepohodlie a viacero problémov s nohami. U ľudí s plochými nohami býva často lepšie, ak majú podporu vhodnej obuvi. Chôdza naboso po rovných a tvrdých podlahách preťažuje chodidlo a môže viesť k zvýšenej bolestivosti nôh. 

nohy Pexels

V čom teda doma chodiť?

Odporúča sa nosiť na doma prezúvky alebo pohodlné tenisky, ak sa lepšie cítite v niečom uzavretom a pevnejšom. Najdôležitejšie je, aby ste sa v domácej obuvi cítili pohodlne. Veľa ortopédov odporúča prezúvky s tvarovanou stielkou. Dnes je výber v tomto smere naozaj široký. 

Domáca obuv má rôzne benefity – okrem iného vás môže ochrániť pred takými nepríjemnosťami, ako je stúpenie na špendlík či drobnú hračku alebo iný predmet, ktorý na podlahe nečakáte. Vhodná obuv na doma znižuje aj riziko pošmyknutia a úrazu, obzvlášť, ak nemáte doma koberce.

nohy Pexels

Naboso nie!

Podľa niektorých lekárov nie je chôdza naboso doma problémom pre ľudí, ktorí nemajú žiadne ťažkosti s nohami. Je však dobré vedieť, že dlhodobá chôdza naboso po tvrdých povrchoch môže neskôr viesť k zdravotným problémom. Tie sa zvyčajne začnú prejavovať bolesťami nôh. Ak sa tak stane, je vždy namieste poradiť sa s lekárom. 

Tak ako aj v iných prípadoch, aj tu platí, že čím skôr s problémom prídete, tým väčšia šanca na jednoduchú nápravu existuje. Keď budete bolesti nôh ignorovať dlhšiu dobu, môže byť poškodenie vážnejšie a liečba zdĺhavejšia a náročnejšia. 

Témy: Podlaha
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok