Bratislava zavádza platené parkovanie. Počas volebného roka je to odvážne, myslí si Hřích

TA3
11.1.2022 07:00

Hlavné mesto postupne začína spúšťať nový systém plateného parkovania. V zásade bude platiť, že parkovanie zadarmo sa v hlavnom meste končí. Aké nálady toto rozhodnutie prinesie, čoho by sa malo vedenie Bratislavy vyvarovať, aby nestratilo politické body a vôbec- je rozumné prichádzať s plateným systémom v roku konania komunálnych volieb? Aj o tom sme hovorili s Václavom Hříchom, riaditeľom agentúry AKO.

parkovanie Bratislava Staré mesto 1140px (TASR/Jaroslav Novák)
TASR/Jaroslav Novák

Keď chceme ľuďom predstaviť veľké zmeny v ich životoch, potrebujeme im ukázať aj benefity, zdôraznil Hřích. Ak bude nový systém parkovania vymáhateľný, a ľudia pocítia, že u nich bude parkovať menej cudzích áut, budú mať pocit, že miest je viac, aj keď sa ich reálny počet nezmení. "Či tento efekt nastane, to asi vedia len dopravní inžinieri, ktorí majú zrátané parkovacie miesta," povedal.

Hřích doplnil, že aj v súvislosti s pandemickou situáciou vidíme, že ľudia využívajú hromadnú dopravu menej a viac jazdia svojimi autami. Mestá zároveň prepínajú hromadnú dopravu do prázdninového režimu, keďže je menej vyťažená. Výsledkom je, že ľuďom bez auta často chýbajú možnosti prepravy. "Je to o tom, či je to dobre pripravené a či je to dobre odkomunikované, to je alfa a omega," zdôraznil riaditeľ AKO.

Prísť s plateným parkovaním počas volebného roka je podľa Hřícha odvážny krok. "Môže to dopadnúť tak, že doprava sa v úvodných zónach vyčistí a bude to niesť pozitívnu správu, že to funguje," myslí si. V takom prípade by bol tento krok pred voľbami užitočný. Treba však počítať s rizikom, že sa s novým parkovaním spoja problémy a odpor rezidentov, "v tom prípade to môže byť jednou z komunálnych volieb," varuje Hřích.

Viac informácií nájdete v kompletnom zázname relácie Tak takto?!

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok