Téma povinného očkovania sa opäť stáva aktuálnou. Koalícia nemá jednotný názor

TA3
9.1.2022 18:42

Najneskôr v stredu sa dozvieme, či je možné u nás zaviesť povinné očkovanie. Z právnych analýz má vyplynúť aj to, či štát môže nezaočkovaným nariadiť, aby si platili za zdravotnú starostlivosť, ak sa dostanú s covidom do nemocnice. Partnerov zrejme čaká aj debata o tom, ako ďalej v súvislosti s omikronom.

Minister financií SR Igor Matovič hovorí o zásadnej chybe pustiť žiakov do škôl. Liberáli kontrujú, že celoštátne opatrenia sú zbytočné. Povinné očkovanie už čoskoro môže rozdeliť vládnu koalíciu. Premiér, šéfka Za ľudí a minister zdravotníctva sú za. Ostatní to nevidia reálne. Ich postoj nezmení ani to, ak by právna analýza ukázala, že je možné ho u nás zaviesť.

Liberáli naopak podporujú, aby si neočkovaní pacienti platili covidovú zdravotnú starostlivosť. To hlasno kritizuje zase opozícia. Zhoda medzi opozíciou a liberálmi je ale v tom, ako nazerať na nový variant omikron. Svorne tvrdia, že už je čas zapnúť Covid automat. Riadiť sa teda regionálnymi opatreniami.

O zapnutí Covid automatu ale nechce počuť šéf OĽANO. Pustenie detí do škôl od desiateho januára považuje za obrovskú chybu. Žiaci podľa Matoviča mali zostať doma aspoň ďalšie tri týždne. 

Školy sa však stále môžu zatvárať na regionálnej úrovni. A to v prípade, že sa omikron medzi žiakmi rozšíri. Rozhodnutie bude vtedy na bedrách hygienikov. Na stole je aj nový Covid automat, ktorý by mala vláda schváliť v stredu. Do úvahy sa už nebude brať počty pozitívnych ale situácia v nemocniciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok