V Číne zaznamenali prvé prípady komunitného prenosu variantu omikron

TA3 TASR
9.1.2022 13:39

Čínske úrady zaznamenali od piatka v meste Tchien-ťin 20 prípadov nákazy koronavírusom, vrátane prvých dvoch prípadov komunitného prenosu vysokonákazlivého variantu omikron v krajine. Miestne úrady preto nariadili otestovať všetkých viac ako desať miliónov obyvateľov tohto mesta.

Podľa novej štúdie koronavírus neunikol z laboratória. Prvým nakazeným bola predavačka z trhu
TASR/AP

Ako píše agentúra DPA, laboratória v meste Tchien-ťin odhalili v období od piatka do nedele 20 nových prípadov nákazy, pričom dve z nich spôsobil variant omikron. Čínska tlačová agentúra Sinchua priblížila, že medzi nakazenými sú najmä školopovinné deti a ich rodiny. Čínske úrady očakávajú, že počet potvrdených prípadov infekcie bude v dôsledku masového testovania ešte rásť.

Čína hlásili dva potvrdené prípady nákazy variantom omikron ešte vlani v decembri, išlo však osoby v karanténe, ktoré sa do krajiny vrátili zo zahraničia, pripomína DPA.

Zvýšil sa výskyt nových ohnísk

Úrady v stredočínskom meste Jü-čou zaviedli 4. januára lockdown pre vyše milión miestnych obyvateľov po tom, ako tam objavili tri asymptomatické prípady ochorenia Covid-19. V meste V Si-an platí lockdown už viac ako dva týždne. Miestne úrady ho vyhlásili v rovnaký deň, ako tam laboratória odhalili 52 prípadov komunitného prenosu covidu.

V Číne, kde zaznamenali prvé prípady nákazy novým druhom koronavírusu v meste Wu-chan koncom roka 2019, sa - vďaka zavedeniu prísnych kontrol na hraniciach, cielených lockdownov, karanténnych opatrení a stratégii nulovej tolerancie covidu  - dlho darilo obmedzovať šírenie nákazy na minimum. Druhá najväčšia ekonomika sveta však v súčasnosti bojuje s výskytom nových lokálnych ohnísk nákazy vo viacerých mestách vrátane najvýznamnejších ekonomických a obchodných centier. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok