Irán pravdepodobne vyváža zbrane do Jemenu a podporuje tam občiansku vojnu, uvádza viacero zdrojov

TA3 TASR
9.1.2022 09:01

Organizácia Spojených národov zistila, že tisíce zbraní, ktoré boli nedávno zhabané v Arabskom mori, pravdepodobne pochádzali z jediného prístavu v Iráne, čo dokazuje, že Teherán vyváža zbrane do Jemenu i iných krajín,

Irán armáda vojaci 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informoval denník The Wall Street Journal. Občianska vojna v Jemene, najchudobnejšej krajine sveta, sa začala v roku 2014, keď Iránom podporovaní šiitskí vzbúrenci – tzv. húsíovia – obsadili jemenské hlavné mesto Saná. 

Saudská Arábia spolu s ďalšími krajinami podporila medzinárodne uznanú jemenskú vládu a od roku 2015 vedie proti húsíom vojenskú ofenzívu. Povstalcov sa jej však doposiaľ poraziť nepodarilo. OSN uvalila na húsíov v roku 2015 zbrojné embargo.

Spojené štáty, ako aj ich spojenec Saudská Arábia – ktorá vedie vojenskú koalíciu podporujúcu jemenskú vládu – už dlhodobo obviňujú Irán z dodávania zbraní húsíom, čo však Teherán popiera. Podľa agentúry AFP denník s odvolaním sa na dôvernú správu skupiny expertov na Jemen Bezpečnostnej rady OSN ďalej uvádza, že zbrane vyrobené v Rusku, Číne a Iráne sa do Jemenu pašovali po vode aj súši.

Zbrane, ktoré v posledných mesiacoch zhabalo americké námorníctvo, boli raketomety, guľomety a ostreľovačské pušky. The Wall Street Journal informuje, že na základe rozhovorov s posádkou lode a údajov z palubných navigačných prístrojov správa uvádza, že lode používané na prepravu zbraní vyplávali z prístavu v meste Džásk na iránskom juhovýchode.

Podľa denníka námestník ministra informácií povstaleckej skupiny poprel, že by Irán pašoval zbrane do Jemenu, a Teherán takisto uviedol, že zbrane sa do tejto krajiny nepredávali ani neprepravovali. 

V dôsledku konfliktu v Jemene zahynuli už desaťtisíce ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasného sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok