Vyrobte si domácu aviváž za pár centov: Bielizeň bude hebká a voňavá aj bez chémie

TA3/zm
20.1.2022 16:00

Aviváž má bielizeň zmäkčiť a prevoňať, navyše sa po nej ľahšie žehlí. Jej účinky netreba spochybňovať, ale nie za cenu chémie, ktorá sa nachádza v kupovaných koncentrátoch. Ak si ju vyrobíte doma, dosiahnete rovnaký efekt za menej peňazí a v ekologickejšom prevedení.

Vyrobte si domácu aviváž za pár centov: Bielizeň bude hebká a voňavá aj bez chémie
Unsplash/PlanetCare

Domácu aviváž oceníte z mnohých dôvodov a jedným z nich je, že je vhodná pre alergikov a ľudí s citlivou pokožkou. Druhým výrazným benefitom je nízka cena.

Tri ingrediencie, tri recepty

Návodov na výrobu aviváže je niekoľko. Na ten najjednoduchší potrebujete len tri ingrediencie – vodu, ocot a esenciálny olej s vôňou, ktorú obľubujete.  

Zmiešajte vodu a ocot v rovnakom pomere. Na prvý pokus môžete vyskúšať napríklad 250 ml z oboch surovín, ktoré doplňte desiatimi kvapkami kvalitného esenciálneho oleja. Ideálne je používať 100 % koncentráty, aby vám bielizeň skutočne voňala.

Všetky tri tekutiny spolu zmiešajte v jednej nádobe, aby sa dobre spojili. A nič viac robiť netreba. Nemusíte roztok prevárať ani nič podobné. Skladujte ho v uzatvorenej nádobe a dávkovanie používajte rovnako ako pri klasickej kupovanej aviváži.

Kondicionér do prania

Podobný recept na výrobu domácej aviváže na pranie je s kondicionérom na vlasy. V takom prípade sa mení pomer zvyšných ingrediencií. Na 6 dielov vody, dajte 3 diely octu a 2 kupovaného kondicionéru. V toto návode sa však nevyhnete chémii a odporúčame vám ho využiť napríklad vtedy, keď sa vám klasická aviváž minie a bude to pre vás SOS riešenie.

Sóda do aviváže

Do tretice ešte jeden postup na výrobu domácej aviváže, ktorý možno nie je až taký šetrný pre pokožku, ale vďaka nemu budete mať vždy čistú práčku. Postará sa o to jedlá sóda.

Ako dávkovač môžete pri príprave použiť hrnček. Postup zahŕňa opäť ocot, a to v pomere 6 hrnčekov. Potom jeden hrnček jedlej sódy a 25 kvapiek esenciálneho oleja. Dostanete pomerne veľký objem aviváže, ale aj ju rýchlejšie spotrebujete. Na jedno pranie by malo  ísť aspoň pol hrnčeka.

Témy: Výroba
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok