Hlas referendum o prítomnosti amerických vojsk na Slovensku nepodporí

TA3 TASR
8.1.2022 15:56

Mimoparlamentná strana Hlas-SD nevidí dôvod rozhodovať o zmluve týkajúcej sa obrannej spolupráce medzi SR a USA (DCA) v referende.

Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD
TA3 / David Duducz

"Je to úloha politikov a ústavných orgánov, aby takúto zmluvu vyrokovali v prospech Slovenskej republiky a nezaťažovali ňou občanov," oznámila názor strany hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková. Pripomenula zároveň, že Hlas zmluvu v súčasnej podobe nepodporí.

"Pri téme referenda bude Hlas neustále pripomínať, že je stále na stole 600.000 právoplatných podpisov ľudí žiadajúcich vypísanie referenda o predčasných voľbách. To je dnes zásadná úloha celej politickej scény, aby sa zmenou ústavy vrátila ľuďom do rúk moc rozhodovať o svojej vláde," dodala.

Petíciu o referende týkajúcom sa prítomnosti amerických vojsk na území SR avizovala v sobotu predpoludním strana Smer-SD. Petícia má byť následným krokom v prípade, že sa na mimoriadnej či najbližšej riadnej schôdzi Národnej rady SR nepodarí otvoriť rokovanie a schváliť bod o vyhlásení referenda.

Smer-SD svoje kroky iniciuje v súvislosti s nesúhlasom s plánovanou dohodou, ktorú považuje za nevýhodnú a porušujúcu suverenitu krajiny. Mimoparlamentná SNS uviedla k téme, že petíciu podporí, jej organizovanie by malo však byť spoločnou aktivitou Smeru, Hlasu a SNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok