Začalo sa nové kolo rozhovorov OSN o klíme

TA3
26.11.2012 11:22

Rozhovory o novom celosvetovom klimatickom dohovore pokračujú od dnešného dňa v Katare. Zástupcovia takmer 200 krajín budú na 18. klimatickej konferencii OSN najbližšie dva týždne hovoriť o boji proti globálnemu otepľovaniu.

Začalo sa nové kolo rozhovorov OSN o klíme
TA3

Rozhovory, trvajúce už dve desaťročia, dosiaľ nesplnili svoj hlavný zámer: znížiť celkové globálne emisie skleníkových plynov, ktoré podľa vedcov ohrievajú planétu.

Snahy vypracovať nový klimatický dohovor neuspeli v Kodani pred tromi rokmi, krajiny sveta sa však vlani dohodli, že sa o to znova pokúsia. Na prijatie nového dohovoru si dali termín roku 2015.
Dovtedy musia vyriešiť mnoho otázok, napríklad to, ako rozdeliť náklady znižovania emisií medzi bohatými a chudobnými krajinami. Nie je pravdepodobné, že o tom rozhodnú v katarskej metropole Dauhe, kde sa vyjednávači sústredia na predĺženie platnosti Kjótskeho protokolu, dohody o znižovaní emisií pre industrializované krajiny, a snahu získať miliardy dolárov na pomoc rozvojovým krajinám prispôsobiť sa klimatickým zmenám.

"Všetci si uvedomujeme, prečo sme tu, prečo sa rok čo rok vraciame," povedala juhoafrická ministerka zahraničných vecí Maite Nkoanová-Mashabanová, ktorá viedla vlaňajšie rozhovory v Durbane v Juhoafrickej republike. "Dlhujeme to našim ľuďom, ľuďom na celom svete. Dlhujeme to našim deťom, aby sme im dali bezpečnejšiu budúcnosť." Rozhovory o klíme pod záštitou OSN často kritizujú či dokonca zosmiešňujú klimatickí aktivisti, podľa ktorých sú príliš pomalé, i ľudia spochybňujúci stanovisko vedcov, ktorí takmer s konsenzom tvrdia, že globálny nárast teplôt vzduchu aspoň čiastočne spôsobujú ľudské aktivity, najmä spaľovanie fosílnych palív ako uhlie a ropa.

Koncentrácia skleníkových plynov, ako je oxid uhličitý, sa v atmosfére od roku 2000 zvýšila o 20 percent, vyplýva zo správy OSN zverejnenej minulý týždeň. Nedávna prognóza Svetovej banky ukázala, že pri súčasnom trende by sa teploty mohli počas tohto storočia zvýšiť oproti úrovniam spred priemyselného veku až o štyri stupne, čo by výrazne prekročilo cieľ dvoch stupňov na rozhovoroch OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok