Exprezident Kazachstanu má byť stále v krajine. S Tokajevom je v priamom kontakte

TA3 TASR
8.1.2022 10:49

Tlačový úrad prvého prezidenta nezávislého Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva v sobotu oznámil, že bývalý líder sa stále nachádza v hlavnom meste Nur-Sultan a vôbec z tejto stredoázijskej krajiny počas aktuálnych protivládnych nepokojov neodišiel, ako to naznačujú všeobecne rozšírené fámy.

Exprezident Kazachstanu má byť stále v krajine. S Tokajevom je v priamom kontakte
TASR/AP

Exprezidentov hovorca Ajdos Ukibaj na Twitteri napísal, že Nazarbajev je "v priamom kontakte" s kazašským prezidentom Kasymom-Žomartom Tokajevom, ktorého si Nazarbajev sám v roku 2019, keď odstúpil z funkcie hlavy štátu, vybral za svojho nástupcu. Informuje o tom agentúra AFP. Nazarbajev "vyzýva každého, aby – s cieľom vyriešiť súčasnú zložitú situáciu v štáte a zabezpečiť integritu krajiny – vyjadril podporu prezidentovi Kazachstanu," uviedol v tweete Ukibaj.

Hovorca zároveň vyzýva, aby sa prestali úmyselne rozširovať nepravdivé a špekalutívne informácie, ktorých typickým príkladom sú neoverené správy o tom, že Nazarbajev zo svojej vlasti odišiel.

Osemdesiatjedenročný Nazarbajev sa od začiatku tohto týždňa, keď v Kazachstane vypukli demonštrácie a následne vyústili do nepokojov, na verejnosti neukázal. A hnev nespokojencov sa z veľkej časti upriamuje práve na neho, na Nazarbajeva, ktorý vládol Kazachstanu od roku 1989, ale – ako sa všeobecne predpokladá – ťahá za nitky moci z úzadia až doposiaľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok