Blinken varoval. Kazachstan bude mať problém znížiť vplyv Ruska

TA3 TASR
7.1.2022 20:44

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok varoval, že Kazachstan bude mať problém znížiť vplyv Ruska, keď si jeho vojakov pozval na potlačenie nepokojov.

Blinken adresoval ruským občanom odkaz: Nezaslúžite si nezmyselnú vojnu s Ukrajincami
TASR/AP

"Myslím si, že jedným z ponaučení z nedávnej histórie je to, že keď sú Rusi vo vašom dome, je niekedy veľmi ťažké ich prinútiť odísť," povedal Blinken novinárom, informovala agentúra AFP.

"Zdá sa mi, že kazašské úrady a vláda určite majú kapacitu na to, aby sa primerane vysporiadali s protestmi, aby to urobili spôsobom, ktorý rešpektuje práva protestujúcich a zároveň zachováva zákon a poriadok, takže nie je jasné, prečo cítia potrebu akejkoľvek vonkajšej pomoci," povedal Blinken.

 

Blinken situáciu sleduje

Vyzval zahraničných vojakov a kazašské úrady, aby "dodržiavali medzinárodné štandardy ľudských práv".

Blinken, ktorý vo štvrtok hovoril so svojím náprotivkom z Kazachstanu, opätovne vyzval na rešpektovanie pokojných protestov, slobody médií a zapnutie internetu v krajine. "Situáciu sledujeme so skutočným znepokojením a povzbudzujeme všetkých, aby našli mierové riešenie," povedal Blinken.

Situácia v Kazachstane sa vyhrotila 2. januára, keď sa v Žanaozene na západe krajiny začali zhromaždenia proti prudkému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Tie potom prerástli do masívnych protestov po celej krajine s ekonomickými a politickými požiadavkami.

Kazašský prezident požiadal o pomoc

V dňoch 4. a 5. januára došlo v Alma-Ate k zrážkam demonštrantov s bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených. V stredu bola odvolaná vláda. V krajine platí výnimočný stav.

V reakcii na situáciu kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev požiadal 5. januára o pomoc Ruskom vedenú Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti. V piatok potvrdil, že do Kazachstanu začali prichádzať jednotky zjednoteného mierového kontingentu vojsk Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, aby "pomohli dať všetko do poriadku". Tokajev taktiež oznámil, že bezpečnostným zložkám dovolil strieľať do "teroristov" bez varovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok