TA3 spúšťa novú reláciu Ako ďalej, Európa? Zapojiť sa môžete aj vy

TA3
8.1.2022 09:30

Moderátori relácie Patrícia Kordiaková a Tomáš Verníček predstavia divákom v relácii projekt Konferencia o budúcnosti Európy, ktorého aktívnou súčasťou sa môžu stať aj diváci TA3. Viac nám moderátori prezradili v rozhovore.

TA3 spúšťa novú reláciu Ako ďalej, Európa? Zapojiť sa môžete aj vy
TA3 / David Duducz

O čom bude nová relácia Ako ďalej, Európa?

Tomáš Verníček: Ide o unikátny typ relácie, pretože sa na jeho obsahu budú z veľkej časti podieľať aj naši diváci. Európska únia spustila ešte minulý rok obrovský projekt s názvom Konferencia o budúcnosti Európy. V 27 členských štátoch sa začali rozsiahle diskusie o tom, ako by sa mala Európska únia zmeniť. Len na internete zverejnili používatelia vyše 18-tisíc komentárov. Teraz toto podujatie vrcholí. Nápady z platformy sa rozdelili do troch panelov, v ktorých už o problémoch diskutovali občania tvárou v tvár. Do panelov vybrali účastníkov náhodne - s prihliadnutím na geografický pôvod, pohlavie, vek, sociálno-ekonomické zázemie a úroveň vzdelania. V Štrasburgu, Florencii a ďalších mestách sa osobne zišli stovky bežných občanov, ktorým nie je dianie v Európskej únie ukradnuté. Európsky parlament sľubuje, že ich nápady pretaví do praxe. No a v rámci našej relácie sa v 13 dieloch budeme venovať jednotlivým témam a postrehom občanov. Diskutovať budú europoslanci, ale aj „bežní“ ľudia. Tí, ktorí nechcú prísť do relácie osobne, sa môžu vyjadriť aj na webovom portáli europa.ta3.com.

Podľa akého kľúča si do relácie vyberáte respondentov aj spomedzi bežných ľudí?

Patrícia Kordiaková: Na rôzne témy z európskeho prostredia budú diskutovať naši slovenskí europoslanci. Každý z nich má svoje portfólio, témy, ktorými sa zaoberá a podľa toho ich oslovujeme. Samozrejme, snažíme sa brať ohľad aj na politickú príslušnosť či rodovú rovnosť a všetky možné faktory, aby relácia bola naozaj vyvážená z každej stránky.

Ako už spomínal aj Tomáš, šancu zapojiť sa do relácie dostanú aj bežní ľudia, ktorí nemajú s politikou nič spoločné. Do prvej časti sme oslovili doktoranda katedry politických vied a do ďalších dielov sa môžu hlásiť aj naši diváci.

Akým spôsobom sa môžu diváci aktívne zapojiť do relácie?

Patrícia Kordiaková: Diváci sa môžu zapojiť cez web europa.ta3.com, kde môžu písať otázky a podnety do relácie. My sa budeme usilovať na ne priebežne reagovať, ale diskutovať môžu diváci aj medzi sebou. V prípade, že prejavia záujem, môžu prísť aj ako hostia priamo do diskusie. Skontaktujeme sa s nimi a následne na to budeme vyberať. Počet miest je, samozrejme, limitovaný, a tak sa snažíme vybrať tých najlepších. Myslím si, že je na mieste klásť aj kritické, ale konštruktívne otázky, pretože nás môžu posunúť vpred. Aj v spoločnosti a najmä v mojom okolí vidím, že ľudí začína čoraz viac zaujímať aj zahraničná alebo teda európska politika. Samozrejme, tak by to malo byť, pretože sa nás ako občanov Európskej únie priamo dotýka. V každom prípade, ak sa európske témy zdajú komukoľvek ako vzdialené alebo im nie je celkom jasný postup únie v niektorých veciach, práve naša relácia im dáva priestor, aby sa našich europoslancov sami pýtali, čo ich zaujíma.

Na čo sa môžu diváci tešiť v úvodnej časti relácie, ktorá bude odvysielaná v nedeľu o 12.30 h?

Tomáš Verníček: V úvodnej časti relácie sa budeme venovať európskym hodnotám a problematike právneho štátu. Určite si naši diváci spomínajú, že Poľsku a Maďarsku hrozí zablokovanie čerpania európskych financií, pretože ich Európska komisia obviňuje z porušovania základných európskych hodnôt. Poľský ústavný súd navyše minulý rok vyhlásil, že poľské právo je nadradené európskemu, čo je v rozpore so základnými zmluvami EÚ. Celá táto situácia je chaotická a doplatiť na ňu môžu aj bežní ľudia. Ak si politici nebudú dávať pozor, do problémov sa môžu dostať aj iné členské krajiny. Je podľa nás dôležité o tejto téme diskutovať a hľadať riešenie problému. Pozvanie do relácie prijali europoslankyňa Monika Beňová, europoslanec Michal Šimečka a doktorand Katedry politických vied Univerzity svätého Cyrila a Metoda Tomáš Janči, ktorého sme vybrali ako prvého záujemcu z radu našich divákov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok