Krajina čelí humanitárnej kríze. Vicepremiér Talibanu žiada o pomoc bez politickej zaujatosti

TA3 TASR
7.1.2022 16:34

Spoluzakladateľ afganského militantného hnutia Taliban Abdal Ghaní Barádar v piatok vyzval svetové spoločenstvo, aby podporilo afganský ľud bez "politickej zaujatosti", keďže krajina čelí veľkej humanitárnej kríze. Informovala o tom agentúra AFP.

Taliban vyvesil v deň výročia útokov na dvojičky nad prezidentským palácom svoju vlajku
TASR/AP

"Na rôznych miestach práve teraz ľudia nemajú jedlo, ubytovanie, teplé oblečenie ani peniaze," uviedol Barádar, ktorý vo vláde Talibanu zastáva post vicepremiéra.

Barádar vo videu zverejnenom štátnymi médiami v tejto súvislosti povedal, že "svet musí podporovať Afgancov bez akejkoľvek politickej zaujatosti a plniť si svoje humanitárne záväzky". Nádielka snehu v posledných dňoch pokryla väčšinu územia v centrálnej a severnej oblasti Afganistanu, zatiaľ čo časť juhu zasiahli záplavy.

Barádar uviedol, že nepriaznivé počasie ešte zhoršilo humanitárny problém, a dodal, že Taliban je pripravený pomôcť s distribúciou dodávok medzinárodnej pomoci po celej krajine. Po návrate Talibanu k moci vlani v polovici augusta medzinárodné spoločenstvo zmrazilo Afganistanu pomoc a majetok v hodnote miliárd dolárov.

Globálne humanitárne agentúry varovali, že viac ako polovica z 38 miliónov obyvateľov Afganistanu bude podľa očakávania čeliť hladu, pričom v krajine bude stúpať inflácia a nezamestnanosť. Žiadna krajina sveta zatiaľ vládu Talibanu formálne neuznala a diplomati čelia chúlostivej úlohe nasmerovať pomoc do postihnutej afganskej ekonomiky bez toho, aby zároveň podporili islamistov, konštatovala AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok