Prípad z Miloslavova nie je ojedinelý. Šikanu medzi deťmi často zakrývajú zamestnanci škôl, tvrdí Tomanová

TA3 TASR
7.1.2022 16:08

Komisárka pre deti Viera Tomanová sa ohradzuje proti medializovanému prístupu polície pri vyšetrovaní veci napadnutia 11-ročnej maloletej školáčky v Miloslavove skupinou maloletých útočníkov. Požiadala generálneho prokurátora, aby nad prípadom zabezpečil osobitný prokurátorský dozor.

Tomanová už nebude kandidovať
TASR/Martin Baumann

Informovali o tom z Úradu komisára pre deti. Tomanová upozorňuje, že nejde o ojedinelý prípad šikany medzi maloletými deťmi. Podľa zistení Úradu komisára pre deti je v školách šikana často zakrývaná priamo zamestnancami školy. Na túto skutočnosť komisárka pre deti opakovane upozorňovala súčasného ministra školstva, vedy, výskumu a športu, ako aj jeho predchodkyňu a rovnako štátnu školskú inšpektorku.

Tomanová opakovane informovala o šikane v školách aj poslancov Národnej rady SR v správach o činnosti komisárky pre deti, v ktorých zároveň formulovala návrhy prostriedkov nápravy. Tvrdí, že plénum Národnej rady SR nezobralo tieto upozornenia ani na vedomie a zistenými prípadmi šikany sa nezaoberal ani parlamentný výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Komisárka pre deti zároveň vyzýva učiteľov, nepedagogických zamestnancov škôl a zamestnancov školských klubov, aby venovali správaniu žiakov náležitú pozornosť s cieľom odhaliť a eliminovať šikanózne správanie detí.

Rovnako očakáva, že tak zamestnanci škôl, ako aj rodičia sa vo výchove maloletých detí budú otázkam šikany medzi deťmi náležite venovať. Napadnutím 11-ročného dievčaťa v Miloslavove skupinou kamarátov sa intenzívne zaoberá bratislavská krajská polícia. 

Dievča mali podľa medializovaných informácií napadnúť, opiť a vyzliecť 2. januára v Miloslavove kamaráti. Incident si mali nakrútiť na telefón a zverejniť na sociálnych sieťach. 

Celé sa to malo odohrať v obci v areáli bývalého družstva. Na zverejnenom videu by mali byť 14-, 15- a 16-ročné deti. Podľa medializovaných informácií by takýto prípad nemal byť jediný a táto skupina už mala zaútočiť na deti aj v minulosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok