Do rokovania sa musí zapojiť aj Európa. Bez nej sa nič nevyrieši, tvrdí predsedníčka Leyenová

TA3 TASR
7.1.2022 14:57

Do americko-ruských rokovaní o riešení krízy okolo Ukrajiny sa musí zapojiť aj Európska únia. Uviedla to v piatok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

európsky parlament, európska únia, 1140x
TASR/AP

"Jedna vec je jasná: bez Európy sa nič nevyrieši. Akékoľvek bude riešenie, musí byť do neho zainteresovaná aj Európa," povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii v Paríži, kam pricestovala  pri príležitosti začiatku polročného predsedníctva Francúzska v Rade Európskej únie.

Vyjadrenia šéfky EK zazneli po rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorú citovala agentúra AFP. Zdôraznila, že Európska únia sa výrazne angažuje na Ukrajine, ktorej už poskytla finančnú pomoc v celkovej výške šesť miliárd eur. Pripomenula tiež, že pre Ukrajinu je kľúčové jej postavenie ako tranzitnej krajiny pre dodávky ruského zemného plynu do Európy.

Chcú riešiť krízu diplomatickou cestou

Macron na tej istej tlačovej konferencii ocenil, že USA a Rusko chcú riešiť krízu okolo hromadenia ruských vojsk pri hraniciach Ukrajiny diplomatickou cestou. Budúcotýždňové rokovania však podľa neho nesmú narušiť "európsku bezpečnostnú architektúru", ktorej budovanie je v kompetencii Európanov.

Spojené štáty podľa Macrona svoj prístup k celej záležitosti "príkladne" koordinujú s Európskou úniou. Avšak Únia by mala o Ukrajine viesť s Moskvou aj vlastné rozhovory. Podčiarkol pritom, že "dialóg neznamená robenie ústupkov".


Spojené štáty pohrozili Moskve

Moskva pri ukrajinských hraniciach v priebehu posledných mesiacov rozmiestnila desaťtisíce svojich vojakov a početnú vojenskú techniku. Vyvolalo to obavy Západu, že s Ruská federácia chystá napadnúť Ukrajinu.

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena v tejto situácii pristúpila na rokovania s Kremľom, ktoré majú prebehnúť v pondelok v Ženeve. Rusko žiada od Západu záruky, že sa Ukrajina v budúcnosti nestane členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Spojené štáty a ich spojenci z NATO pohrozili Moskve v prípade útoku na Ukrajinu prísnymi sankciami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok