Deti neprestali čítať knihy. Je potrebné zamerať sa na dospelých, hovorí riaditeľ knižnice

TA3
8.1.2022 07:00

Je možné dostať deti späť k čítaniu kníh, alebo je to definitívne staromódna aktivita, ktorá v digitálnom svete nemá miesto? O knihách aj o novej podobe knižníc sme v relácii Tak takto?! hovorili s Romanom Večerekom, riaditeľom Oravskej knižnice. Okrem toho, že pracuje v knižnici, je aj zdravotným klaunom a vyštudovaným hercom.

knižnica kniha knihy (SITA)
SITA

Od rádia k počítačom

"Keď prišlo rádio, deti nesedeli pri knihách, počúvali rádio. Potom prišla televízia, deti nesedeli pri rádiu, nečítali knihy, ale pozerali televíziu. Teraz je internet, ktovie, kam sa za pár rokov posunie vedecký vývoj," skonštatoval Večerek. Prednosťou knihy je podľa neho aj to, že pri nej využívame všetkých päť zmyslov. Zdôraznil však, že dôležitý je obsah, nie forma.

"Deti čítajú. Stále čítajú, možno nie tak, ako by sme chceli my, ale stále čítajú knihy. Nie je to ani tak o tom, či sa vedia vrátiť ku knihám, dôležité je, aby neodišli od čítania kníh," tvrdí Večerek. Dôležitejšie je podľa neho pracovať s dospelým človekom. "Treba naučiť dospelých, aby svojim deťom čítali," povedal.

"Čitateľský návyk vzniká v rannom detstve. Na celom svete existujú podporné programy, aby sa s deťmi čítalo už od narodenia, alebo ešte v prenatálnom štádiu, keď je dieťa ešte v brušku," priblížil Večerek s tým, že aktívne sú aj knižnice. Zdôraznil, že k čítaniu nemožno deti nútiť, keďže by to malo vo výsledku opačný efekt. "Skôr je to o tom, že s deťmi sa treba hrať," vysvetlil.

Transformácia knižníc

Otázkou je, či knižnice v našom ponínamí majú ešte miesto. "Knižnice sa dlhodobo, nielen na Slovensku, ale aj vo svete, potýkajú s týmto problémom, a hľadajú spôsob, ako sa transformovať. Jeden zo spôsobov je, transformovať sa na kultúrne centrá, komunitné centrá, sociálne. Pre mladých, pre starších," priblížil Večerek.

"Oravská knižnica takto komunikuje a chcela by byť bezpečným prostredím pre všetkých," vyjadril sa Večerek. Otázkou podľa neho nie je, či pritiahnuť dospelých k čítaniu, alebo k návšteve knižníc, ale ukázať, že knižnica naozaj nie je zastaralé miesto, že knižnica je modrná inštitúcia. Večerek by rád ukázal, že knižnica je aj miestom stretávania sa, nielen požičiavania kníh.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok