Medvedev kritizoval Francúzsko za podporu sýrskych povstalcov

TASR
26.11.2012 08:59

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes pred návštevou Paríža kritizoval Francúzsko za podporu sýrskej opozície a obvinil lídrov Európskej únie z nerozhodnosti pri riešení ekonomickej krízy.

Medvedev kritizoval Francúzsko za podporu sýrskych povstalcov

Francúzsko sa tento mesiac stalo prvou európskou veľmocou, ktorá uznala novú sýrsku opozičnú koalíciu za jediného zástupcu sýrskeho ľudu. Oznámilo tiež, že preskúma otázku vyzbrojovania povstalcov proti režimu prezidenta Bašára Asada po tom, ako vytvoria dočasnú vládu. Medvedev označil toto rozhodnutie za "neprijateľné".

"Želanie zmeniť politický režim v inom štáte prostredníctvom uznania niektorej politickej sily za jediného zvrchovaného zástupcu sa mi nezdá úplne civilizované," citovala agentúra Reuters z rozhovoru Medvedeva s francúzskymi novinármi, ktorý zverejnili pred dnešným začiatkom jeho dvojdňovej návštevy Francúzska.
Ruský premiér zopakoval vyhlásenia Moskvy, že Rusko zaujíma neutrálny postoj a nesnaží sa posilňovať Asada. "Rusko nepodporuje ani Asadov režim, ani opozíciu," dodal.

Medvedev sa v Paríži stretne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a premiérom Jeanom-Marcom Ayraultom. Pôjde o prvé zasadnutie medzivládnej komisie, odkedy sa v máji Putin vrátil na post prezidenta a Hollande nastúpil do funkcie. Väčšina rokovaní sa očakáva v utorok. Ruský premiér tiež povedal, že jeho krajina podrobne sleduje riešenie ekonomickej krízy v EÚ, s ktorej členmi uskutočňuje Rusko polovicu svojho zahraničného obchodu. "Sledujeme to s napätím, pretože niekedy sa nám zdá, že našim európskym partnerom chýba energia a odhodlanie pri rozhodovaní," vyhlásil Medvedev.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok