Do exhumácie Arafatovho tela sa zapája aj ruský tím

TA3
26.11.2012 08:49

ím ruských odborníkov pricestoval dnes do Predjordánska, aby sa v utorok zúčastnili na exhumácii tela palestínskeho prezidenta Jásira Arafata a určení príčin jeho smrti v roku 2004. Agentúru RIA Novosti o tom informoval dobre informovaný palestínsky zdroj.

Do exhumácie Arafatovho tela sa zapája aj ruský tím
CTK

Ruskí špecialisti sa v Ramalláhu pripoja k súdnym lekárom zo Švajčiarska a k francúzskym súdnym vyšetrovateľom, ktorí na podnet Arafatovej vdovy Suhy otvorili vyšetrovanie príčin jeho smrti, keďže panuje podozrenie, že mohol byť otrávený.

Ako spresnil zdroj, dnes sa všetky tri tímy stretnú, aby diskutovali o podrobnostiach exhumácie. Tá sa - z úcty k zosnulému - uskutoční bez prítomnosti médií. Po odobratí vzoriek telo znova pochovajú s vojenskými poctami v mauzóleu v blízkosti rezidencie Mukátaa, kde Arafat prežil posledné roky života a ktorá je teraz sídlom jeho nástupcu Mahmúda Abbása.

Arafat zomrel v novembri 2004 v parížskej vojenskej nemocnici - mesiac po tom, ako náhle ochorel. Palestínski predstavitelia tvrdia, že ho otrávil Izrael, ale nepredložili nijaké dôkazy. Židovský štát takéto obvinenia popiera. Prípad znovu ožil toto leto, keď švajčiarske laboratórium oznámilo, že v Arafatovom odeve našlo stopy po rádioaktívnom prvku polónium Po-210. Z toho vyplynuli podozrenia, že Arafat mohol zomrieť na následky otravy. Experti uviedli, že je potrebné preskúmať jeho telo.

V utorok švajčiarski, francúzski a ruskí odborníci odoberú vzorky z Arafatových kostí, uviedol pred časom Tawfík Tiráwí, ktorý vedie palestínsky vyšetrujúci tím. Experti preskúmajú vzorky vo svojich krajinách. Nie je známe, kedy odborníci zverejnia výsledky vyšetrovania, podľa palestínskych zdrojov to môže trvať celé mesiace.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok