Situácia v Kazachstane sa podľa prezidenta upokojila. Agentúry však píšu o mŕtvych na uliciach

TA3 ČTK TASR
7.1.2022 08:21

Situácia v Kazachstane sa podľa úradov upokojila. Vo všetkých regiónoch z veľkej časti obnovili ústavný poriadok. Vyhlásil to tamojší prezident Kasym-Žomart Tokajev. Ruské agentúry ale píšu, že v centre Alma-Aty sa ďalej strieľa, mŕtvi ležia na uliciach.

"Streľba neutícha. Sú aj mŕtvi. Ležia priamo na ulici, je vidieť niekoľko rozstrieľaných áut, v dvoch z nich sú telá," píše ruská agentúra TASS. V ďalších častiach mesta je vraj pokoj, výstrely zaznievajú len zriedkavo.

Zadržali tisíce ľudí

Počas "špeciálnych operácií" bezpečnostných síl bolo v Kazachstane zadržaných približne 3000 ľudí, 26 osôb označovaných úradmi za "zločincov" bolo "zlikvidovaných" a ďalších 18 ich bolo zranených. Informovala o tom v piatok tlačová služba kazašského ministerstva vnútra. Ako v piatok dodala agentúra Interfax, všetky budovy miestnych úradov v Kazachstane sú už pod ochranou orgánov činných v trestnom konaní.

V mnohých lokalitách sa údajne vytvorili "oddiely domobrany", ktorých členovia-dobrovoľníci pomáhajú poriadkovým silám obnoviť a "chrániť ústavný poriadok". Z viacerých lokalít podľa Interfaxu hlásia pogromy a rabovanie. Situácia v Alma-Ate je stále zložitá. "Teroristi" tam "vzdorujú bezpečnostným silám", ktorých "protiteroristická operácia pokračuje", povedal pre Interfax námestník primátora mesta Akim Jeržan Babakumarov. Potvrdil, že vo štvrtok došlo v oblasti Námestia republiky k zhoršeniu situácie.

"Teroristi kladú tvrdý odpor," povedal Babakumarov. Skupina vzbúrencov sa podľa Interfaxu zabarikádovala v budove televízneho kanálu Mir v Alma-Ate. Podľa ministerstva vnútra pri zásahoch proti demonštrantom zahynulo 18 príslušníkov bezpečnostných zložiek a 748 ich bolo zranených.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v piatok potvrdil, že do  Kazachstanu začali prichádzať jednotky zjednoteného mierového kontingentu vojsk Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, aby "pomohli dať všetko do poriadku".

Situácia v Kazachstane sa vyhrotila 2. januára, keď sa v Žanaozen na západe krajiny začali zhromaždenia proti prudkému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Tie potom prerástli do masívnych protestov po celej krajine s ekonomickými a politickými požiadavkami. V dňoch 4. a 5. januára došlo v Alma-Ate k stretom demonštrantov s bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených. V stredu bola odvolaná vláda. V krajine platí výnimočný stav.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok