Morawiecki začne proces odvolania ich veľvyslanca v Česku. Dôvodom sú jeho výroky o bani Turów

TA3 TASR
6.1.2022 23:40

Poľský premiér Mateusz Morawiecki začne proces odvolania poľského veľvyslanca v Česku. Dôvodom majú byť výroky ohľadom hnedouhoľnej bane Turów. Na Twittri to napísal hovorca vlády Piotr Müller.

"Premiér Mateusz Morawiecki sa rozhodol začať proces odvolania poľského veľvyslanca v Českej republike. Mimoriadne nezodpovedné vyhlásenia o bani Turów sú neprijateľné," uviedol vo štvrtok na Twitteri hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Poľský veľvyslanec v Prahe Miroslaw Jasiňski v rozhovore pre nemeckú stanicu Deutsche Welle vyjadril nádej, že Varšava a ČR nájdu "priateľské" riešenie sporu o prevádzke tejto bane, ktorá sa nachádza neďaleko českých hraníc. Zároveň však kritizoval postup poľskej vlády.

Spor sa podľa Jasiňského začal pre "nedostatok empatie, nedostatok porozumenia a nedostatok ochoty zapojiť sa do dialógu – predovšetkým na poľskej strane." "Každý poľský diplomat má povinnosť dbať na poľské záujmy," vysvetlil na Twitteri Müller avizované odvolanie Jasiňského.

Česko žiada zastavenie ťažby v bani z dôvodov jej nepriaznivého vplyvu na životné prostredie. Podľa Prahy má baňa negatívny vplyv na pohraničné oblasti, kde prispieva k zníženiu hladiny podzemnej vody. Environmentálni aktivisti a tamojší obyvatelia sa okrem toho sťažujú aj na hluk a prašné prostredie.

Súdny dvor Európskej únie vlani v septembri rozhodol, že Varšava musí za nezastavenie ťažby v Turówe zaplatiť denne 500.000 eur. Poľská vláda odmieta zavrieť baňu Turów s tým, že zásobuje hnedým uhlím neďalekú tepelnú elektráreň, ktorá poskytuje elektrinu pre milióny domácností. Baňa Turów je podľa premiéra Mateusza Morawieckeho dôležitá pre energetickú bezpečnosť Poľska a na jej prevádzku sú tiež naviazané desaťtisíce pracovných miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok