Izraelská armáda otestovala nový systém protiraketovej obrany

TASR
26.11.2012 06:59

Izrael v nedeľu úspešne otestoval svoj najnovší systém protiraketovej obrany, ktorý sa začlení medzi dva už existujúce systémy. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na armádu židovského štátu.

Izraelská armáda otestovala nový systém protiraketovej obrany
SITA

Systém nazvaný Dávidov prak alebo aj Kúzelnícka palička je určený na zlikvidovanie rakiet s doletom do 300 kilometrov. Prvú takúto strelu úspešne zlikvidoval počas cvičenia v južnom Izraeli.

Izraelská armáda má tiež k dispozícii systémy Arrow (Šíp) proti raketám dlhšieho doletu z Iránu a Iron Dome (Železná kupola), ktorý krajinu chráni pred raketami krátkeho doletu odpaľovanými palestínskymi militantmi v pásme Gazy a hnutím Hizballáh v Libanone. Druhý systém sa osvedčil pri minulotýždňovom ostreľovaní Izraela z pásma Gazy. Systém Dávidov prak vyvíja izraelská spoločnosť Rafael Advanced Defense Systems v spolupráci s americkou firmou Raytheon. Plne funkčný by mal byť do roku 2015. V roku 2016 by mala byť k dispozícii nová generácia systému Arrow nazvaná Arrow 3, ktorá by nepriateľské rakety zachytila čo najbližšie k miestu ich odpálenia.

Izrael tiež používa americký protiraketový systém Patriot, ktorý síce pred 20 rokmi v prvej vojne v Perzskom zálive nedokázal zničiť ani jednu z 39 striel Scud vystrelených na Izrael z Iraku, no jeho výrobca tvrdí, že odvtedy bol vylepšený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok