Djokovič nocoval v zariadení pre imigrantov. Srbský prezident označil situáciu za týranie

TA3 TASR
6.1.2022 11:15

Srbský tenista Novak Djokovič sa obrátil na súd v Melbourne v snahe zvrátiť rozhodnutie o deportácii z Austrálie. Noc zo štvrtka na piatok strávil v detenčnom zariadení pre imigrantov, súd predbežným opatrením zabránil jeho okamžitému vyhosteniu. Prípad bude pokračovať v pondelok o 10.00 h miestneho času (00.00 SEČ).

Austrálska vláda zrušila Djokovičovi vízum a nariadila mu opustiť krajinu. Líder svetového rebríčka a obhajca titulu na Australian Open nesplnil prísne vstupné požiadavky. Po krátkom súdnom vypočutí však právni zástupcovia ministerstva vnútra súhlasili, že Srb môže minimálne do piatka zotrvať v krajine.

Obe strany spoločne so sudcom Anthonym Kellym vypracujú časový harmonogram opatrenia, ktoré bráni deportácii. V pondelok sa bude podľa portálu abc.net.au rozhodovať o hráčovom odvolaní proti zrušeniu víza. Riadiaca organizácia úvodného grandslamového turnaja sezóny Tennis Australia potrebuje definitívu do utorka, aby mohla naplánovať rozpis zápasov. Podujatie sa začne 17. januára.

Dvadsaťnásobný grandslamový šampión síce dostal lekársku výnimku pre nezaočkovaných, no problémy nastali po 14-hodinovom lete z Dubaja do Melbourne, kde zistili, že nemá správne vízum potrebné na vstup s výnimkou. Zadržali ho na letisku Tullamarine, kde ho strážili v uzavretej miestnosti. "Pán Djokovič neposkytol náležité dôkazy na splnenie vstupných podmienok do Austrálie a jeho vízum bolo následne zrušené. Osoby, ktoré nie sú občanmi krajiny a pri vstupe nemajú platné vízum, alebo im bolo zrušené, budú zadržané a vyhostené z Austrálie," uviedla Austrálska pohraničná stráž, v stanovisku však poprela správy, že Djokovičovi odobrala mobilný telefón.

Umiestnenie do hotela

Tenistu následne umiestnili do hotela na predmestí Melbourne, ktorý sa využíva v imigračných prípadoch. V hoteli viackrát prepukla nákaza ochorenia Covid-19, nedávno v ňom horelo. Za hráča momentálne bojujú jeho právni zástupcovia. Sudca Kelly sa na prvotnom vypočutí pýtal, či má Srb k dispozícii tréningové zariadenie, a keď nie, či ho môžu presunúť do iného hotela.

Nad účasťou Djokoviča na turnaji visel dlho otáznik. Srb odmietal povedať, či je zaočkovaný proti koronavírusu, čo je podmienka hostiteľského štátu Viktória. Deväťnásobný šampión z Melbourne tvrdil, že informácia o očkovaní je jeho súkromná vec. V utorok prostredníctvom sociálnych sietí oznámil, že dostal zdravotnú výnimku a mieri do Melbourne, kde chcel zabojovať o rekordný 21. grandslamový titul.

Výnimka z očkovania, ktorú mu udelili organizátori turnaja po tom, ako jeho žiadosť podľa agentúry AFP schválili dve lekárske komisie, však vyvolala obrovskú vlnu nevôle medzi Austrálčanmi. Tí totiž už dva roky znášajú tvrdé obmedzenia týkajúce sa koronavírusu. Ozval sa aj austrálsky premiér Scott Morrison, podľa ktorého Djokovičov štart na Australian Open ešte nebola hotová vec. O účasti na turnaji a udelení výnimky síce rozhodujú organizátori, ale vstup do krajiny musí odsúhlasiť federálna vláda. Tá je zodpovedná za opatrenia na hraniciach a víza. Rovnako ako všetci nezaočkovaní cestujúci, ktorí chcú na základe výnimky vstúpiť do Austrálie, musel Djokovič po prílete doložiť príslušné dokumenty imigračným úradníkom. "Je zodpovednosť cestujúceho poskytnúť správne doklady, ktoré sú v súlade s našimi zákonmi," vyhlásil Morrison.

Srbsko je s Djokovičom

Situácia vyvolala hnev Djokovičovho otca Srdjana aj srbského prezidenta Aleksandara Vučiča, ktorý to označil za "týranie" lídra svetového rebríčka, s ktorým sa spojil cez telefón a odkázal mu, že celé Srbsko je s ním a "naše úrady spravia všetky opatrenia, aby sa čo najskôr skončilo zlé zaobchádzanie s najlepším tenistom sveta. Srbsko bude bojovať za Novaka Djokoviča, spravodlivosť a pravdu." Do krajiny už vstúpili tréner Goran Ivaniševič aj ďalší členovia Djokovičovho tímu. Španielsky rival Rafael Nadal povedal, že Srb znáša dôsledky vlastného rozhodnutia nezaočkovať sa: "Svet trpel už dosť, treba sa dať zaočkovať. Ak by chcel, mohol hrať v Austrálii bez problémov. Každý má práve na svoje rozhodnutie, ale potom musí aj znášať dôsledky, nie?"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok