Djokovičova účasť na turnaji zostáva otázkou. Vízum mu zrušili, Austráliu musí opustiť

TA3 TASR
5.1.2022 23:12

Austrálska vláda zrušila vízum srbského tenistu Novaka Djokoviča a nariadila mu opustiť krajinu. Líder svetového rebríčka a obhajca titulu na Australian Open nesplnil prísne vstupné požiadavky, uviedli miestne úrady.

Djokovičova účasť na turnaji zostáva otázkou. Vízum mu zrušili, Austráliu musí opustiť
TASR/AP

"Pán Djokovič neposkytol náležité dôkazy na splnenie vstupných podmienok do Austrálie a jeho vízum bolo následne zrušené. Osoby, ktoré nie sú občanmi krajiny a pri vstupe nemajú platné vízum, alebo im bolo zrušené, budú zadržané a vyhostené z Austrálie," cituje miestne úrady agentúra AFP.

Rozhodnutie chcú napadnúť

Televízia BBC s odvolaním sa na austrálske médiá informovala, že z krajiny by ho mali vyhostiť ešte vo štvrtok, no Djokovičovi právnici rozhodnutie vlády podľa všetkého napadnú. Dvadsaťnásobný grandslamový šampión pricestoval do krajiny, aby mohol obhajovať titul na Australian Open. Síce dostal lekársku výnimku pre neočkovaných, no v stredu mal problémy po prílete do Melbourne, kde zistili, že nemá správne vízum potrebné na vstup. Zadržali ho na letisku, kde ho strážili v uzavretej miestnosti.

Nad účasťou Djokoviča na turnaji visel dlho otáznik. Srb odmietal povedať, či je zaočkovaný proti koronavírusu, čo je podmienka hostiteľského štátu Viktória. Deväťnásobný šampión z Melbourne tvrdil, že informácia o očkovaní je jeho súkromná vec. V utorok prostredníctvom sociálnych sietí oznámil, že dostal zdravotnú výnimku a mieri do Melbourne, kde chcel zabojovať o rekordný 21. grandslamový titul.

Výnimka z očkovania, ktorú mu udelili organizátori turnaja po tom, čo jeho žiadosť mali podľa AFP schváliť dve lekárske komisie, však vyvolala vlnu nevôle medzi Austrálčanmi. Tí totiž už dva roky znášajú tvrdé obmedzenia týkajúce sa koronavírusu. Ozval sa aj austrálsky premiér Scott Morrison, podľa ktorého Djokovičov štart na Australian Open ešte nebola hotová vec.

Srbský prezident je nahnevaný

O účasti na turnaji a udelení výnimky síce rozhodujú organizátori, ale vstup do krajiny musí odsúhlasiť federálna vláda. Tá je zodpovedná za opatrenia na hraniciach a víza. Rovnako ako všetci nezaočkovaní cestujúci, ktorí chcú na základe výnimky vstúpiť do Austrálie, musel Djokovič po prílete doložiť príslušné dokumenty imigračným úradníkom.

Tí mu však vízum zrušili a nevpustili ho do krajiny. To vyvolalo hnev srbského prezidenta Aleksandara Vučiča, ktorý to označil za "týranie" lídra svetového rebríčka, s ktorým sa spojil cez telefón a odkázal mu, že celé Srbsko je s ním a "naše úrady spravia všetky opatrenia, aby sa čo najskôr skončilo zlé zaobchádzanie s najlepším tenistom sveta. Srbsko bude bojovať za Novaka Djokoviča, spravodlivosť a pravdu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok