Môžeme ísť na svah aj dovolenku, ale do divadla nie, hovorí Čurný. Umelci žiadajú zmeny

TA3 TASR
5.1.2022 19:02

Umelci vyzvali vládu a hygienikov na prehodnotenie opatrení. Požadujú návrat ku Covid semaforu pre kultúru a opätovné prizvanie svojho zástupcu do konzília. Ministerstvo kultúry avizuje nový kultúrny semafor, ktorý má zlepšiť podmienky pre očkovaných. O téme viac povedal jeden zo signatárov petície Otvorme kultúru a hudobný publicista Juraj Čurný.

"Je nemysliteľné, aby človek mohol ísť do obchodu, reštaurácie, na lyžiarsky svah či na dovolenku do zahraničia, ale nie do kina, divadla a na športové podujatia ako divák. Myslím si, že už včera bolo neskoro," uviedol Čurný v TA3. Pozrel si opatrenia napríklad v Českej republike, tam pracujú s limitom v počte 1000 divákov. "Veľmi som trpel so slovenskou filharmóniou, ktorá mala tiež novoročné koncerty, ale bez divákov a online," dodal.

Podľa neho na zatvorenú kultúru nie je nijaký zrozumiteľný dôvod. Situácia je podľa neho horšia aj v oblasti strát. "Vznikajú nové škody a neviem o žiadnych schémach, ktoré by to mali nahradiť. Ekonomický tlak bude väčší a väčší," uviedol s tým, že sa treba vrátiť ku Covid semaforu, a to čo najrýchlejšie.

"Rozumiem epidemiológom, je treba však povedať, že každé opatrenie bez konfrontácie s tými, ktorých sa dotýka, v konečnom dôsledku spôsobí veľké finančné a psychické škody. Rapídne nám narastá chorobnosť aj mimo covidu," uviedol Čurný. Podľa neho je ľuďom ťažko aj psychicky, pretože nemajú možnosť získať pozitívne podnety, ktoré kultúra alebo šport prinášajú.

Ministerstvo avizuje nový semafor

Ministerstvo kultúry má pripravený nový kultúrny semafor, ktorý okrem iného zlepšuje podmienky organizovania hromadných kultúrnych podujatí pre očkovaných. Informovala o tom ministerka kultúry Natália Milanová na sociálnej sieti.

"Vylepšený semafor reaguje na nové vedecké poznatky a na stále vyššiu, hoci celkovo nie veľmi potešujúcu zaočkovanosť," uviedla Milanová. Dodala, že na ministerstve by "najradšej zrušili všetky kultúru obmedzujúce opatrenia, ale zdravie a ochrana ľudí majú prioritu". Milanová podľa vlastných slov chápe agóniu a úzkosť tých, ktorí umením a kultúrou žijú.

Rezort kultúry podľa Milanovej rešpektuje opatrenia odborníkov a špecialistov, to však neznamená, že "ticho sedí v kúte". Tvrdí, že obojstranne konzultuje situáciu, predpokladaný vývoj pandémie, a teda praktické možnosti, ako čo najmenej obmedzovať kultúru a životy ľudí, ale zároveň udržať riziko šírenia vírusu v únosnej miere. "Na rozdiel od iných si však počas rokovaní nerobíme selfie, nebúchame po stole a keď máme iný názor, tak sa nehádžeme o zem pred televíznymi kamerami, ale snažíme sa dosiahnuť prijateľný kompromis," poznamenala ministerka.

Zároveň pripomenula, že ministerstvo nerozhoduje a ani nerozhodovalo o pandemických opatreniach. Hlavné slovo podľa Milanovej majú autority z rezortu zdravotníctva, respektíve Úradu verejného zdravotníctva SR.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok