Polícia v Rakúsku vykonala razie pre podozrenie z falšovania očkovacích certifikátov

TA3 TASR
5.1.2022 17:36

Rakúska polícia v stredu oznámila, že vykonala razie v dvoch desiatkach domov, pričom zadržala vybavenie a začala vyšetrovať viacero osôb pre podozrenie z falšovania očkovacích certifikátov.

Povinné očkovanie nechystá len Rakúsko. V obmedzenej forme platí aj v okolitých krajinách
TASR/AP (ilu)

Približne sto policajtov prehľadalo celkovo 24 obydlí a posvietilo si na 22 podozrivých, ktorí sú obvinení z poskytovania falošných certifikátov ľuďom, ktorí neboli očkovaní. Vyšetrovatelia majú podozrenie, že obvinené osoby falšovali dokumenty nielen pre seba, ale aj pre priateľov a známych, uviedlo ministerstvo vnútra vo vyhlásení. Informovala o tom agentúra AFP.

Jednotka špecializujúca sa na odhaľovanie falošných covidpasov podľa úradov preverovala ľudí, ktorí o svojej nekalej činnosti diskutovali na sociálnych sieťach. Pri vyšetrovaní prípadu pomáha aj európsky policajný úrad Europol so sídlom v Haagu.

"Organizovaný zločin a používanie falošných očkovacích certifikátov nie je triviálna záležitosť, ale trestný čin," povedal rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Rakúska polícia tvrdí, že denne kontroluje približne 30 tisíc očkovacích preukazov.

V novembri sa Rakúsko stalo prvou a zatiaľ jedinou krajinou v Európe, ktorá oznámila, že očkovanie proti Covid-19 bude povinné pre všetkých. Nariadenie, ktoré nadobudne platnosť vo februári, už prinútilo podľa AFP mnohých odporcov očkovania, aby sa dali zaočkovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok