Do väzenia ho dostala krivá výpoveď kamaráta. Muža prepustili po 37 rokoch

TA3 ČTK
5.1.2022 16:42

Za vraždu ho odsúdili v roku 1984, až teraz sa dostal von. Willieho Stokesa z amerického mesta Philadelphia prepustili po 37 rokoch z väzenia. Kľúčový svedok v jeho procese bol totiž obvinený z krivej výpovede.

vazenie vaznica basa 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Dnešok je ohromným dňom. Všetci sme veľmi vďační," povedal médiám právnik 61-ročného Stokesa Michael Diamondstein. "Avšak je to tiež smutný deň, pretože nám pripomína, akého bezprávia, neférovosti a nespravodlivosti sa strážci zákona vo Philadelphii tak dlho dopúšťali," dodal.

Za mreže ho poslali na doživotie

Kľúčovým momentom prípadu bola výpoveď Franklina Leeho, ktorý sa so Stokesom priatelil. Pri predbežnom súdom pojednávaní uviedol, že sa mu jeho známy priznal, že zabil muža menom Leslie Campbell. Lee počas hlavného pojednávania v lete roku 1984 túto výpoveď vzal späť, Stokesa však napriek tomu uznali vinným a poslali ho za mreže na doživotie.

Lee svojho kamaráta usvedčil v dobe, keď bol sám vo väzení. Vyšetrovatelia mu za údajné svedectvo proti Stokesovi ponúkli miernejší trest a tiež sprostredkovanie drog a sexu, uvádza agentúra AP. Po Stokesovom odsúdení sa Lee priznal ku krivému svedectvu s tým, že si jeho údajné priznanie vymyslel. O tomto vývoji bol však Stokes informovaný až v roku 2015.

Hrubé porušenie práv

Úradník, ktorý si vypočul tieto argumenty v odvolacom konaní, to označil za "hrubé porušenie ústavných práv" černocha odsúdeného za vraždu. Sudca pri následnom súdnom konaní súhlasil a minulý týždeň odsudzujúci verdikt zrušil. Prokuratúra vo Philadelphii by ešte mohla spustiť nový proces, svoje plány však zatiaľ neoznámila.

Správa o Stokesovom prepustení prišla necelé dva mesiace po tom, čo sa v USA dostal na slobodu iný muž tmavej pleti odsúdený za vraždu za problematických okolností. Kevin Strickland bol vo väzení v štáte Missouri dokonca viac než 40 rokov. Jediná svedkyňa, ktorá ho v prípade trojnásobnej vraždy označila za spolupáchateľa, sa po rokoch rozhodla svoju výpoveď odvolať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok