Budeme mať viac volebných obvodov? Regióny chcú reformu a spúšťajú veľkú petíciu

TA3
5.1.2022 16:21

Združenie miest a obcí Slovenska opäť volá po volebnej reforme. Namiesto jedného volebného obvodu ich chce presadiť viac. Už tento rok preto spúšťa veľkú petíciu. Politológ iniciatívu víta, otázne ale je, či bude mať politickú podporu.

Súčasný systém s jediným volebným obvodom zaviedol pred vyše dvadsiatimi rokmi ešte Vladimír Mečiar. Kritici tvrdia, že hlasy z regiónov sa vďaka tomuto systému strácajú. V praxi tvoria takmer tretinu poslancov Národnej rady SR poslanci z hlavného mesta, alebo jeho okolia.

Viac volebných obvodov by podľa politológa Jozefa Lenča prinieslo nielen reprezentatívnejšie zloženie Národnej rady SR, ale aj, čo je podľa neho ešte dôležitejšie, viac demokracie do politických strán. Združenie miest a obcí Slovenska tvrdí, že chýbajúce hlasy z regiónov sa prejavili aj pri hlasovaní o veľkých reformách, či išlo o nemocnice, alebo národné parky.

Podľa ministra vnútra Romana Mikulca momentálne vláda nemá so Združením miest a obcí Slovenska zhodu na tom, ako by sa malo postupovať. "My sme samozrejme pripravení o tom rokovať," vyjadril sa minister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok