Máte problém so slabou koncentráciou? Možno vám pomôžu tieto jednoduché cvičenia

TA3
9.1.2022 11:00

Schopnosť sústrediť sa môže byť niekedy ťažká, treba však povedať, že sa dá pomerne ľahko vytrénovať a rozvíjať. Funguje to presne na rovnakom princípe, ako keď sa snažíte zväčšiť váš biceps v posilňovni. Aspoň to tvrdí autorka a doktorka Amishi Jha, ktorá napísala knihu Peak Mind: Find Your Focus, Own Your Attention.

Máte problém so slabou koncentráciou? Možno vám pomôžu tieto jednoduché cvičenia
pixabay.com

Informuje o tom portál Good News Network. Doktorka Amishi Jha robila výskum na ľuďoch, ktorí pracujú vo vysoko náročných zamestnaniach, akými sú napríklad vojaci, elitní športovci či pohotovostný personál. Na základe svojho výskumu zistila, že na to, aby sa zlepšilo ich kognitívne a emocionálne zdravie, stačí iba 12 minút denne.

Silná koncentrácia je o zvyku

Prvým krokom k lepšej koncentrácii je prijatie kľúčovej pravdy: pozornosť nie je o rozhodnutí v hlave, ale o zvyku,“ tvrdí vo svojej knihe. Veľa myšlienok o schopnosti lepšie sa koncentrovať pochádza podľa jej slov najmä z východných náboženstiev. 

Budhisti používajú napríklad meditáciu, v ktorej je ich cieľom sústredenie sa na nič – tzv. najvyššiu prázdnotu, ktorá preniká všetkými ostatnými vecami. Inak je to napríklad pri meditácií v Zen-budhizme, tá sa zameriava na premýšľanie tiež o "ničom" s tým rozdielom, že ich myseľ sa sústreďuje na všetky veci, ktoré sa dejú okolo nich. Ľudia, ktorí Zen meditáciu vykonávajú, majú dokonca oči celý čas otvorené. Doktorka Jha vysvetľuje, že pozornosť sa dá trénovať veľmi jednoduchými cvičeniami. 

Konkrétne má isť o každodenné kroky, ktoré „precvičujú mozog spôsobmi, pri ktorých je naša myseľ náchylná na oslabenie“. Deje sa to napríklad pri tom, keď si čistíme zuby. V momente, keď túto činnosť vykonávame, sa naša pozornosť obracia takmer okamžite na iné veci a na samotné čistenie ani nemyslíme. Človek si podľa slov doktorky dokáže myseľ vytrénovať na to, aby vnímal najmä prítomnosť a nebol stratený vo vlastných myšlienkach. Vo svojej knihe uvádza tieto štyri cvičenia, ktorými schopnosť koncentrácie môžete výrazne posilniť: 

1. Venujte pozornosť svojmu dychu a tomu, kde v tele najviac cítite, že uniká. Použite svoje vnímanie ako „baterku“, ktorá vám ukáže ten správny smer.

2. Nepovažujte tieto cvičenia za reflexnú činnosť vašej nervovej sústavy alebo ako čas na vyslovenie slovného spojenia „Óm“. Vnímajte ho skôr za prísne duševné cvičenie na rozvoj vašej mysle a samotnej koncentrácie.

3. Nemyslite na to, aby ste boli počas meditácie čo najviac pokojní. Namiesto toho si skúste predstaviť, ako stojíte uprostred štvorcestnej križovatky, na ktorej sledujete ľudí (vaše myšlienky), ktorí prechádzajú cez jednotlivé priechody pre chodcov.

4. Rovnako, ako je tomu pri dýchaní, skúste venovať tri minúty denne aj na vnímanie prítomného okamihu počas denných aktivít. Môžete to skúsiť napríklad pri sprchovaní, pokúste sa na túto činnosť zamerať celou vašou mysľou. 

Témy: kniha Amishi Jha
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok