Izrael zaznamenal rekordný prírastok nakazených, počet hospitalizácií je však nízky

TA3 TASR
5.1.2022 12:48

Izraelské ministerstvo zdravotníctva hlásilo v stredu takmer 12-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najväčší denný prírastok od začiatku pandémie. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že počet pacientov s vážnym priebehom ochorenia zostáva relatívne nízky.

Izrael oslavuje svoju nezávislosť. Aké zaujímavosti skrýva krajina Blízkeho východu?
Profimedia

Podľa údajov ministerstva v priebehu utorka zaznamenali v Izraeli 11.978 prípadov nákazy, čo je o vyše 633 viac než predchádzajúci rekord z 2. septembra 2021, keď dominoval koronavírusový variant delta.

V Izraeli v súčasnosti evidujú skoro 60-tisíc aktívnych prípadov ochorenia Covid-19, len 125 ľudí je však vo vážnom stave. Relatívne nízke zostávajú aj počty úmrtí. Súčasný prudký nárast počtu prípadov je spôsobený šírením nového, vysokonákazlivého variantu omikron. Izraelské úrady začali v týchto dňoch podávať štvrtú dávku vakcíny najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva: zdravotníkom, ľuďom vo veku nad 60 rokov a osobám s oslabenou imunitou.

Izraelský premiér Naftali Bennett v utorok vyzval svojich spoluobčanov, dospelých aj deti, aby sa dali zaočkovať. Varoval, že denné prírastky nakazených sa môžu čoskoro vyšplhať až na 50-tisíc prípadov.

"Dobrou správou však je, že vakcíny fungujú, takže ten, kto sa dá zaočkovať a bude nosiť rúško, pravdepodobne vážne neochorie a v priebehu niekoľkých dní sa vylieči," povedal Bennett počas utorkovej návštevy jednej z izraelských nemocníc.

Tretiu dávku vakcíny proti covidu už dostalo takmer 4,3 z 9,4 milióna obyvateľov Izraela, ktorý schválil očkovanie štvrtou dávku minulý týždeň ako jedna z prvých krajín sveta.

Približne 30 percent Izraelčanov však nie je zaočkovaných vôbec a deväť percent dokončilo vakcináciu pred vyše šiestimi mesiacmi, takže jej platnosť sa už skončila. Celkovo je druhou alebo treťou dávkou zaočkovaných zhruba 61 percent Izraelčanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok