V Belehrade demonštrovali tisíce Srbov

SITA
25.11.2012 21:25

Nesúhlasia s oslobodzujúcim rozsudkom nad chorvátskymi generálmi, obvinenými zo zločinov proti srbským civilom počas operácie "Oluja" z roku 1995.

V Belehrade demonštrovali tisíce Srbov
SITA

Tisíce ľudí pochodovali v nedeľu Belehradom, aby tak protestovali proti oslobodeniu dvoch chorvátskych generálov obvinených z vojnových zločinov. "Žiadame spravodlivosť pre všetky obete," písalo sa na jednom veľkom transparente, ktorý niesli demonštranti na čele zástupu k budove parlamentu. Protestujúci odovzdali poslancom petíciu, v ktorej žiadajú mimoriadne zasadnutie na prerokovanie verdiktu, ktorý Srbi naprieč krajinou odsúdili, Chorváti naopak privítali. Patriarcha srbskej pravoslávnej cirkvi Irinej obvinil dokonca medzinárodný tribunál z "krytia zločinov proti Srbom". "Pýtame sa nespravodlivých sudcov: kto je vinný?" položil otázku patriarcha na spomienkovej bohoslužbe za obete vojen z 90. rokov, na ktorej sa zúčastnili tiež vysokí predstavitelia štátu vrátane premiéra Ivicu Dačiča a predsedu parlamentu Nebojšu Stefanoviča.

Medzinárodný trestný tribunál OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) zbavil 16. novembra bývalých chorvátskych generálov Anteho Gotovinu a Mladena Markača obvinení z vojnových zločinov počas krvavého rozpadu Juhoslávie a nariadil ich prepustenie. Urobil tak v odvolacom procese, keď rozhodol, že pôvodný verdikt bol založený na "nesprávnych predpokladoch". Gotovina a Markač boli v roku 2011 odsúdení na 24 a 18 rokov väzenia a proti rozsudku sa odvolali. Doma oboch prepustených vítali tisíce prívržencov ako hrdinov, zatiaľ čo v Srbsku vyvolalo ich prepustenie hnev a rozhorčenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok