Karneval v uliciach Ria de Janeiro nebude ani tento rok, môže za to rýchle šírenie omikronu

TA3 TASR
5.1.2022 08:54

Ulicami brazílskeho mesta Rio de Janeiro už druhý rok za sebou nebudú defilovať karnevalové sprievody. Rozhodol o tom miestny starosta Eduardo Paes vzhľadom na rýchle šírenie koronavírusového variantu omikron.

Rio de Janeiro Sao Paolo karneval tanečnice kostým 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala agentúra AFP. Svetoznámy karneval bol vlani pre pandémiu koronavírusu úplne zrušený. Tento rok boli zatiaľ odvolané len pouličné sprievody a oslavy. Stále sa však počíta s tým, že by sa za dodržania protiepidemických opatrení mohla uskutočniť slávnostná prehliadka škôl samby na miestnom Sambodróme. 

"Na pouličnom karnevale je – vzhľadom na jeho charakter a demokratický aspekt – nemožné vykonávať akékoľvek kontroly," vyhlásil v živom vysielaní na sociálnych sieťach Eduardo Paes po stretnutí so zástupcami hudobných a tanečných skupín. Vo februári 2020, ešte pred rozšírením koronavírusu do celého sveta, vyšlo v rámci karnevalových osláv do ulíc Ria de Janeira približne sedem miliónov ľudí, píše agentúra AFP s odvolaním ssa na údaje miestnych cestovných kancelárií.

Chcú uskutočniť aspoň prehliadku

Podľa starostu by sa mohla tento rok uskutočniť aspoň prehliadka škôl samby na miestnom Sambodróme, štadióne s kapacitou 70-tisíc divákov, vstupy do ktorého je možné kontrolovať. Zatiaľ sa diskutuje o tom, aké opatrenia by mali v takomto prípade platiť. Účastníci by mohli predkladať potvrdenie o zaočkovaní proti covidu alebo negatívny výsledok testu, alebo by mohli mať zakryté horné dýchacie cesty rúškom.

Takmer 70 percent obyvateľov Brazílie je už proti koronavírusu zaočkovaných. V súvislosti so šírením nového, vysokonákazlivého variantu omikron už od začiatku decembra v krajine opäť rýchlo rastie počet infikovaných. Brazília má po USA druhý najvyšší počet úmrtí na covid na svete – takmer 620-tisíc. Vďaka očkovaniu sa však prírastky obetí výrazne znížili, rovnako ako aj počty nových pacientov v nemocniciach. V samotnom Riu sú zaočkované aspoň dvoma dávkami vakcíny už štyri pätiny obyvateľov, z toho takmer štvrtina dostala už aj tretiu podpornú dávku.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok