Epidemiologička zhodnotila situáciu: K omikronu sa pridá chrípka, šírenie urýchli návrat detí do škôl

TA3
4.1.2022 15:43

Od pondelka prestáva platiť nočný zákaz vychádzania, prevádzky ale budú ďalej pokračovať v režime ako nastavil hlavný hygienik – pre očkovaných a prekonaných. Ako bude situácia ďalej vyzerať? Prejdeme na Covid automat? To nám povedala hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu Henrieta Hudečková.

Vzhľadom na to, že Slovensko naďalej pokračuje v režime, ktorý nastavil hlavný hygienik, Covid automat sa ešte nezapne. „Konzílium neodporúča zapnúť Covid automat, pretože ten je nastavený na inú epidemiologickú situáciu. Omikron má totiž iné vlastnosti ako predchádzajúci delta variant. Tam by to teda nemuselo fungovať,“ vysvetlila hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu Henrieta Hudečková.

Očakáva sa, že na prelome januára a februára bude aj na Slovensku dominantný práve variant omikron. Epidemiologička Hudečková však situáciu vidí ešte zložitejšie, pretože okrem novej mutácie koronavírusu pribúdajú aj prípady chrípky a chrípkových ochorení. 

„Na našom území bol ešte pred Vianocami potvrdený pôvodca chrípky typu A. Predpokladáme teda, že bude aj táto chorobnosť narastať. To znamená, že situácia bude trošičku komplikovanejšia. Opatrenia, ktoré odporúčame pre túto situáciu, sú dôležité,“ povedala. Hudečková vyzdvihla dôležitosť dodržiavania izolácie chorých či ľudí, ktorí majú podozrenie na ochorenie, ale aj dodržiavanie hygienických opatrení. Dôležité je podľa nej aj vetranie, krátke a intenzívne.

Podľa štúdií napáda omikorn najmä deti. Tie sa po pomerne dlhých prázdninách vrátia 10. januára do škôl. „Z hľadiska zdravia by mali byť dobre pripravené. Avšak nárast prípadov aj tak očakávame,“ povedala epidemiologička.

V súčasnosti z nemocníc prichádzajú dobré správy, situácia sa zlepšuje. Pokles vidí aj hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu, avšak zostáva opatrná. „Ešte poriadne neklesol ani delta variant a do tejto situácie sa nám môže zamiešať omikron. Ten ale potom spôsobí pomerne rýchly nárast. Je pravdepodobné, že po nástupe detí do školy sa toto urýchli.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok