V Nemecku protestovali proti opatreniam. Policajti sa stali terčom útokov, demonštranti hádzali petardy

TA3 TASR
4.1.2022 14:25

Desaťtisíce ľudí protestovali v pondelok večer v rôznych častiach Nemecka proti pandemickým opatreniam. Iba v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko vyšlo do ulíc dovedna 50-tisíc ľudí, čo bolo viac než sa očakávalo, uviedol krajinský minister vnútra Thomas Strobl. Do služby tam nasadili zhruba 2500 policajtov.

V Nemecku protestovali proti opatreniam. Policajti sa stali terčom útokov, demonštranti hádzali petardy
TASR/DPA

Píše o tom agentúra DPA. V Sasku sa účasť na viacerých demonštráciách podľa úradných odhadov pohybovala taktiež úhrnne v desiatkach tisícov. V mestách Budyšín (Bautzen) a Zhorelec (Görlitz) sa zúčastnilo na neohlásených zhromaždeniach celkovo asi 5500 ľudí. Podľa polície v súvislosti s nimi došlo k 37 trestným činom a 140 priestupkom.

V saskom meste Lichtenstein boli pri demonštráciách zranení 14 policajti. "Jedna osoba sa pokúsila vytrhnúť policajtovi služobnú zbraň a ďalšieho policajta pohrýzol jeden z účastníkov zhromaždenia," informovala polícia.

V Durínsku prišlo na protesty približne 17-tísc ľudí a v Meklenbursku-Predpomoransku sa v dvoch desiatkach miest zúčastnilo na sviečkových či iných pochodoch celkovo 12-tisíc ľudí. V Bavorsku protestovalo 10-tisíc ľudí, tamojšie demonštrácie boli podľa úradov pokojné.

V niektorých mestách sa konali demonštrácie zástancov očkovania, ako napríklad v Trevíri alebo v Rostocku. Demonštranti proti pandemickým opatreniam sa zišli aj pred berlínskou pobočkou verejnoprávnej televízie ZDF, kde obviňovali mainstreamové médiá zo šírenia lží.

Nemecký zväz novinárov na toto podujatie reagoval na Twitteri, že išlo o členov "malej radikálnej menšiny odporcov očkovania a opatrení, popieračov existencie covidu, ľudí nenávidiacich médiá a nepriateľov demokracie". V Sasku-Anhaltsku a Hesensku hádzali na policajtov fľaše a petardy. Nikto z nich však nebol zranený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok