Vlhová v prvom kole ovládla slalom v Záhrebe: V druhom kole to bude veľký boj

TA3 TASR
4.1.2022 12:44

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v utorok v Záhrebe obhajuje triumf v slalome Svetového pohára. V chorvátskej metropole zvíťazila v predchádzajúcich dvoch súťažiach a v prípade úspechu by ju korunovali za Snehovú kráľovnú tretí rok za sebou. Podujatie sa koná bez prítomnosti divákov.

Petra Vlhová so štartovým číslom 1 otvorila súťaž o 12.30 h s úvodným časom 55.99 v prvom kole slalomu, priebežne sa drží na prvom mieste. Jej najväčšia rivalka Mikaela Shiffrinová s prvým časom 56.63 obsadzuje priebežné druhé miesto.

Shiffrinová mala na prvom medzičase totožný čas s Vlhovou. Na druhom z toho bola už strata šiestich stotín. V polovici trate však strácala už 33 stotín, neskôr sa dopustila menšej chyby a po prvom kole bude strácať na našu lyžiarku 64 stotín.

K jej času sa ďalšie konkurentky ani nepriblížili, Anna Swennová-Larssonová i Holdenerová stratili vyše osem desatín, Katharina Liensbergerová až 1,17 s. Na mäkkej, hrboľatej trati najdlhšieho slalomu sezóny sa objavovalo s pribúdajúcim časom stále viac rýh. 

Na kopci Sljeme panovalo jarné počasie s teplotami približne 8°C, čo sa podpísalo pod kvalitu podložky. Organizátori ju pred pretekmi solili a poliali vodou. Počas pretekov znepríjemňoval jazdy aj silný nárazový vietor, ktorý zavial na trať veľké množstvo lístia. 

Poradie po 1. kole (TOP 5)

1. Vlhová P. (SVK) 55.99 

2. Shiffrin M. (USA) 56.63

3. Holdener W. (SWI) 56.80

4. Swenn-Larsson A. (SWE) 56.83 

5. Liensberger K. (AUT) 57.16

Vlhová nastavila latku vysoko

Vlhová na ňu vyrazila ako prvá, od úvodu našla veľmi dobrý rytmus, vyhla sa väčším problémom a v strednej časti ešte zrýchlila. V cieli bolo jasné, že obhajkyňa veľkého glóbusu nastavila latku veľmi vysoko. "Som celkom spokojná, neboli tam žiadne výrazné chyby. Snažila som sa púšťať lyže, lebo som vedela, že sneh je agresívnejší, keďže je v ňom veľa soli. S prvým kolom som spokojná," uviedla Vlhová pre JOJ Šport: "Listy na trati mi až tak neprekážali, skôr samotný vietor. Nevedela som sa ani udržať na štarte, vietor šiel oproti, snažila som sa od štartu zohnúť, aby som nenaberala veľa vzduchu. Aj tak som trochu stratila. Potom som sa snažila ísť moju jazdu. Myslím si, že jednotka bola pre mňa šťastná, s každým ďalším číslom sa trať stále viac rozbíjala. To bol môj plán - čo najviac využiť jednotku na štarte, aby som si pred 2. kolom vytvorila veľký náskok. Lebo v 2. kole to bude veľký boj." 

Vlhová na ňu vyrazila ako prvá, od úvodu našla veľmi dobrý rytmus, vyhla sa väčším problémom a v strednej časti ešte zrýchlila. V cieli bolo jasné, že obhajkyňa veľkého glóbusu nastavila latku veľmi vysoko.

SP žien sa borí s rozširovaním nákazy, v Záhrebe pre pozitívne testy neštartovali Rakúšanky Franziska Gritschová a Magdalena Eggerová a ani Švajčiarky Camille Rastová, Aline Daniothová a Melanie Meillardová, s ktorými Vlhová trénovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok