Slovensko je za návrh Európskej únie pre jadro a plyn. Pomôže to vraj súčasnej situácii

TA3
4.1.2022 12:32

Európska únia zvažuje zaradiť zemný plyn a jadrovú energiu medzi udržateľné zdroje energie. Nie všeobecne, ale len tie projekty, ktoré neprekročia presne stanovené limity emisií. Slovensko tento návrh víta, pomôže vraj riešiť súčasnú situáciu s vysokými cenami energií.

Európska komisia si nastavila ambiciózne ekologické ciele. Tie spočívajú aj v obmedzovaní škodlivých, predovšetkým uhoľných zdrojov energie a podpory obnoviteľných zdrojov slnka, vetra či vody. Príliš striktné nastavenie limitov bolo ale jedným z faktorov, ktoré minulý rok spôsobili nedostatok energie a neistotu ohľadom budúcich dodávok, čo vyústilo do rekordných cien elektriny. 

Brusel preto navrhuje, aby aj niektoré investície do jadra a zemného plynu dostali zelenú nálepku, pokiaľ nepresiahnu limit 270 gramov emisií oxidu uhličitého na kilowatthodinu. Z Nemecka, Rakúska a Španielska už zazneli kritické hlasy na margo tohto návrhu. Nepozdáva sa im, že únia upúšťa od svojich kľúčových ekologických cieľov. Slovenské ministerstvo hospodárstva tento krok víta, už len zverejnenie návrhu spôsobilo pokles cien energií na európskom trhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok