Cítite sa osamelo? Príčinou môže byť nedostatok stromov a vtákov v mieste bydliska

TA3 ČTK hm
9.1.2022 09:00

Kontakt s prírodnými prvkami v mestách výrazne pomáha proti pocitu osamelosti. Naznačujú to výsledky bádania britského tímu vedcov, publikované v odbornom časopise Scientific Reports. Podľa autorov výskumu majú pozitívny účinok i väzby na ľudí v okolí, avšak davy ľudí a vysoká hustota zaľudnenia osamelosť skôr posilňujú.

Príroda v meste
TASR/Pavel Neubauer

Štúdia predstavuje prvý pokus objasniť súvislosť medzi osamelosťou a prostredím, v ktorom sa človek nachádza, uvádza denník The Guardian. Tím z verejnej vysokej školy King´s College London pritom svoje závery stavia na údajoch, ktoré niekoľko stoviek účastníkov z celého sveta hlásili v reálnom čase cez mobilnú aplikáciu. V nej ľudia v náhodných momentoch vypĺňali hodnotenie s otázkami ako "Zdá sa vám miesto, kde sa práve nachádzate, preľudnené?" alebo "Počujete v túto chvíľu vtáky?".

Príroda ako prevencia

"Zvýšené preľudnenie a hustota obyvateľov boli spojené s vyššími mierami osamelosti," uvádzajú výskumníci. Chvíle, kedy ľudia videli stromy, oblohu či nejaké vodné teleso alebo počuli vtáky, boli naopak spojené s 28-percentným poklesom pravdepodobnosti, že sa človek bude cítiť osamelý. Pocit spolupatričnosti s ľuďmi v okolí údajne riziko osamelosti znižoval asi o pätinu, pričom pri súčasnom kontakte s prírodou bol pozorovaný pozitívny účinok ešte o 18 percent silnejší.

jar park TASR/Martin Palkovič

"Pozitívna väzba medzi sociálnou inklúziou a nižšími mierami osamelosti bola zreteľnejšia, keď boli účastníci v kontakte s prírodou, čo nasvedčuje súhre medzi sociálnym a fyzickým prostredím vo vzťahu k osamelosti," mienia autori štúdie.

Pocity osamelosti pritom označujú za zásadný problém verejného zdravia, ktorý môže zvýšiť riziko úmrtia viac než znečistenie vzduchu, obezita alebo nadmerné pitie alkoholu. Denník The Guardian podotýka, že pozitívne účinky pobytu v prírode na zdravie človeka sú už pomerne preskúmaným fenoménom, nová štúdia však podľa autorov spochybňuje tradičný pohľad na mestá ako miesta, ktoré sú vždy pre duševné zdravie škodlivé. Tím z King’s College London má za to, že prírodné prvky v mestách môžu posilňovať vzťah obyvateľov k daným lokalitám, ako i poskytovať príležitosti na stretávanie sa.

"Obzvlášť v husto zaľudnených mestách by mali byť zavedené špecifické opatrenia, ktoré by zvyšovali sociálnu inklúziu a kontakt s prírodou, a zároveň obmedzovali preľudnenie," odporúča vo svojom článku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok