Šéf NATO zvolal rokovania s Ruskom. Ukrajina si svojich spojencov môže slobodne zvoliť, vyhlasuje aliancia

TA3 ČTK
4.1.2022 11:26

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zvolal na 12. januára rokovanie Rady NATO-Rusko, oznámil agentúre Reuters predstaviteľ Severoatlantickej aliancie.

Schôdzka, o ktorej usporiadaní sa hovorí od decembra, sa tak uskutoční dva dni po plánovaných rozhovoroch medzi Washingtonom a Moskvou o Ruskom požadovaných bezpečnostných zárukách a na pozadí obáv západných krajín ohľadom hromadenia ruských jednotiek pri ukrajinských hraniciach.

"Akýkoľvek dialóg s Ruskom by musel postupovať na základe reciprocity, reagovať na obavy NATO ohľadom krokov Ruska... a prebiehať za konzultácií s európskymi partnermi NATO," uvádza vyhlásenie aliancie v súvislosti s dianím okolo Ukrajiny.

O možnosti rokovania so zástupcami NATO hovoril pred týždňom Sergej Rjabkov, námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, následne ho na Twitteri avizoval sám Stoltenberg. Po rozhovore s americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom uviedol, že spojenci sú pripravení na dialóg v Rade NATO-Rusko a so šéfom americkej diplomacie hovoril o "dôležitosti deeskalácie značného navyšovania vojenskej prítomnosti Ruska v Ukrajine a okolo nej".

V Rade NATO-Rusko, ktorá vznikla v roku 2002, obvykle konajú diplomatickí predstavitelia všetkých členských krajín NATO s ruským veľvyslancom pri aliancii. Od ruskej anexie Krymu v roku 2014, po ktorej aliancia s Ruskom prerušila praktickú spoluprácu, sa orgán schádzal len sporadicky.

Témou nadchádzajúceho rokovania budú ruské bezpečnostné požiadavky, o ktorých chce Rusko v pondelok rokovať so Spojenými štátmi. Moskva okrem iného požaduje záruku, že sa NATO nerozšíri o Ukrajinu a upustí od vojenských aktivít v tejto krajine. 

Aliancia to odmieta s tým, že Ukrajina ako suverénny štát si môže svojich spojencov slobodne zvoliť sama a žiadna ďalšia krajina do tohto rozhodnutia nemá čo hovoriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok