Irán varuje pred pomstou za smrť ich generála Solejmáního. Žiadajú odsúdenie Trumpa

TA3 TASR
3.1.2022 16:12

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v pondelok prisľúbil pomstu za atentát na iránskeho generála Kásema Solejmáního spred dvoch rokov, ak nebude bývalý prezident USA Donald Trump postavený pred spravodlivosť za nariadenie tohto činu.

Trump sa ukázal prvýkrát od odchodu z Bieleho domu na politickom zhromaždení
TASR/AP

Informovala o tom agentúra Reuters. "Ak Trump a (bývalý americký minister zahraničných vecí Mike) Pompeo nebudú postavení pred spravodlivý súd za trestný čin vraždy generála Solejmáního, moslimovia pomstia nášho mučeníka," povedal Raísí v televíznom prejave. Solejmáního zabila 3. januára 2020 neďaleko letiska v irackom hlavnom meste Bagdad pri útoku dronom americká armáda na rozkaz vtedajšieho prezidenta Trumpa. 

Solejmání velil elitným jednotkám al-Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí, a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe.

Proiránske šiitské militantné skupiny v Iraku prisľúbili odplatu za jeho zabitie. Ukončenie útokov proti americkým objektom zároveň podmienili úplným stiahnutím amerických vojakov z Iraku, kde pôsobili ako súčasť medzinárodnej koalície bojujúcej proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). 

Bojová misia tejto koalície pod vedením USA sa v Iraku skončila v posledný deň roka 2021, od nového roka je už obmedzená len na vojenský výcvik, poradenstvo a podporu irackých bezpečnostných síl. Na tieto účely však v krajine zostáva približne 2500 amerických a 1000 vojakov iných krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok