Nakazených pribúda. Poľský minister zdravotníctva avizoval sprísnenie opatrení

TA3 TASR
3.1.2022 14:58

Poľská vláda v piatok alebo v stredu sprísni protipandemické opatrenia v prípade, ak bude počet ľudí infikovaných novým koronavírusom rásť podobne ako v uplynulých dňoch. Oznámil to v pondelok poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski, ktorého citovala agentúra PAP.

Nakazených pribúda. Poľský minister zdravotníctva avizoval sprísnenie opatrení
TASR/AP

"Je pravdepodobné, že nové opatrenia sa budú týkať niektorých oblastí ekonomiky," uviedol Niedzielski pre súkromnú rozhlasovú stanicu RMF FM. Dodal, že v Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín do pondelňajšieho rána 6422 nových prípadov nákazy, čo je o vyše 25 percent viac ako pred týždňom. Znepokojujúce je, že nakazených pribúda už tretí deň po sebe.

Hrozí lockdown?

Na otázku, či by vláda mohla v reakcii na súčasnú situáciu zaviesť lockdown, Niedzielski odpovedal, že "ak miera zaočkovanosti dosiahla svoj vrchol, jediným opatrením, ktoré možno použiť, sú nové obmedzenia".

V súvislosti s variantom omikron Niedzielski povedal, že "nakaziť sa ním môže prakticky každý". "Nedať sa zaočkovať v tejto situácií znamená, že dotyčný sa nespráva dostatočne zodpovedne," uzavrel šéf rezortu zdravotníctva.

Počet hospitalizovaných s covidom v poľských nemocniciach narástol z nedeľňajších 19.135 na 19.493. Medzi nimi je aj 1880 pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V Poľsku doposiaľ potvrdili 52 prípadov nákazy variantom omikron.

Rezort zdravotníctva na Twitteri informoval, že Poľsko disponuje celkovo 2834 pľúcnymi ventilátormi. Uviedol tiež, že ochorenie Covid-19 od začiatku pandémie prekonalo už vyše 3,5 milióna ľudí. V približne 38-miliónovom Poľsku dosiaľ plne zaočkovali vyše 21 miliónov ľudí. Posilňovaciu dávku tam podali zhruba 6,7 miliónom osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok