Pomarančovú kôru už nikdy nevyhodíte. Na toto všetko vám poslúži v domácnosti

TA3/zm
15.1.2022 10:00

Niekomu sa šťavnaté pomaranče spájajú s letom, iným práve so zimným obdobím. Ak ich máte doma dostatok, šupky z nich už nevyhadzujte. Poznáme niekoľko trikov, na čo sa ešte dajú využiť.

Pomarančovú kôru už nikdy nevyhodíte. Na toto všetko vám poslúži v domácnosti
Pexels/Jessica Lynn Lewis

Toto chutné ovocie sa dá využiť aj po zjedení. Milovníčky pomarančov a bio čistiacich prípravkov pozor, na toto všetko slúži šupka týchto citrusov.

Na okná i podlahy

Pripravte si z pomarančových šupiek a octu domáci, voňavý čistiaci prostriedok. Je natoľko univerzálny, že ním budete môcť vydrhnúť podlahy i umyť okná.

Do dvojdecovej fľaštičky s rozprašovačom nalejte ocot a pridajte šupky z jedného pomaranča. V tom je celý fígeľ, ale na výsledok si budete musieť počkať až mesiac. Za ten čas elixír na upratovanie skladujte v chladničke a občas pretrepte, aby sa citrusový extrakt dobre s octom spojil a lúhoval.

Fľaky na riade

Aj vy sa stretávate s tým, že vás riad sa neumyje v umývačke riadu dokonale? Teda, špina zmizne, ale na tanieroch príboroch i pohároch občas ostávajú zaschnuté fľaky vodného kameňa. Pripravte týmto riadom horúci kúpeľ s pomarančovými šupkami. Stačí napustiť vodu do umývadla, pridať olúpanú pomarančovú kôru a riad s vodným kameňom ponoriť na pol hodiny. Nemusíte nič viac robiť, zaschnuté škvrny sa rozpustia samé.

Pachy v chladničke

Známym receptom, ako sa zbaviť zápachu v chladničke je ocot. Pomarančová kôra vám však bude istotne príjemnejšia. Stačí ju pridať do misky so soľou a nechať stáť v chladničke. Zmes pohltí všetky potravinové pachy a stačí ju vymieňať raz za týždeň.

Témy: chladnička
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok