Omikron mení situáciu. Majú denné štatistiky o počte nakazených ešte zmysel?

TA3/kj
4.1.2022 00:00

Omikron spôsobuje v mnohých krajinách rekordné počty nakazených, zatiaľ sa však zdá, že priebeh ochorenia je mierny. Podľa niektorých expertov tak denné štatistiky o počte nakazených už nereflektujú to, čo kedysi. Je už dokonca niekoľko krajín, ktoré svoj prístup menia.

výskum laboratórium vakcína 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Niektorí epidemiológovia a experti v USA sa zamýšľajú nad tým, či má ešte zmysel podľa denných štatistík nakazených nastavovať opatrenia. Posledné údaje totiž naznačujú, že omikron je nákazlivejší ako predchádzajúce varianty, ale menej závažný. Informoval o tom denník The Guardian.

Viac nakazených, ale miernejší priebeh

Podľa odborníkov sa USA dostali do takého štádia, že správy o dramatickom náraste počtu nakazených vyvolávajú zbytočné obavy. Pri nastavovaní preventívnych opatrení by sa podľa nich už mali lepšie skúmať údaje o úmrtiach a hospitalizáciách. "Počty prípadov vyvolávajú paniku a strach, no už neodrážajú to, čo predtým," uviedla Monica Gandhi, špecialistka na infekčné choroby a profesorka na Kalifornskej univerzite v San Franciscu.

Nie všetci odborníci majú v tomto prípade rovnaký názor. Niektorí tvrdia, že aj keď údaje z Južnej Afriky sú zatiaľ celkom priaznivé, vírus stále zaťažuje nemocnice a preto počet nových prípadov zostáva dôležitým meradlom.

Spojené štáty za posledné dni evidujú státisíce nakazených, na druhej strane počet hospitalizovaných sa zvýšil len mierne a počet úmrtí dokonca klesol o 5 %. "Zdá sa, že vírus je menej nákazlivý. V decembri 2021 sme totiž mali už oveľa lepšiu imunitu, ako pri predošlých vlnách," hovorí lekárka Gandhi.

Podľa nej by sa pri práci s covid štatistikami mal teraz zaujať rovnaký prístup ako pri chrípke. To znamená, že by sa podrobnejšie skúmali hospitalizácie a úmrtia. "Nie je možné vírus úplne eliminovať, preto by sme sa mali zamerať len na to, do akej miery je závažný," dodala.

Niektorí už menia prístup

Niektoré krajiny už zavádzajú odlišný prístup k denným štatistikám. Napríklad v Kanade, ktorá tiež v poslednom období zaznamenala rekordy, sa už nechcú zameriavať na denné počty nakazených.

"Už nepotrebujeme identifikovať každý jeden prípad, pre väčšinu ľudí je priebeh ochorenia mierny. Musíme sa zamerať na tie najzraniteľnejšie skupiny," uviedol Robert Strang vo funkcii hlavného zdravotníka v Novom Škótsku. Omikron je podľa neho už všade okolo nás. "Je to o tom, aby sme jeho šírenie spomalili, nedá sa však úplne eliminovať," dodal.

Filipíny sa rozhodli prestať zverejňovať denné štatistiky na sociálnych sieťach a podobný prístup zvolil aj Singapur.

Názory sú rôzne

V niektorých častiach USA sú však nemocnice stále v kritickej fáze. Dôvodom sú aj nezaočkovaní pacienti. Niekde museli pridať lôžka či odložiť plánované operácie. Epidemiológ Justin Lessler aj naďalej vidí zmysel v zverejňovaní denných počtov nakazených. Podľa neho ide stále o dôležitý faktor. "Aj keď sú prípady omikronu menej závažné, nakazených je stále veľmi veľa. Naďalej sú tu riziká pre jednotlivcov i nemocnice, ktoré budú preťažné," uviedol.

Súhlasí aj Mara Aspinall, profesorka biomedicínskej diagnostiky na Arizonskej univerzite. Podľa nej denné informácie o náraste nakazených chránia verejnosť aj pred tým, aby reagovala príliš prehnane na pandémiu alebo naopak nereagovala vôbec. "Najväčšou výzvou je, aby sme našli rovnováhu medzi fyzickým a psychickým zdravím a aby sa nezastavila ekonomika. To všetko vieme dosiahnuť len s tými najlepšími informáciami," dodala.

Podľa špecialistky na infekčné choroby Gandhi je tá rovnováha naopak v tom, že zdravotníctvo by počty nakazených sledovalo interne a s verejnosťou by zdieľalo len informácie o hospitalizáciách a úmrtiach. "Dôvod, prečo sme sledovali jednotlivé prípady, je ten, že sme dúfali, že vírus dokážeme úplne odstrániť. Eliminácia však nie je v jeho povahe," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok