Ministerstvo dopravy zverejnilo nový zoznam úsekov, ktoré možno užívať s diaľničnou známkou

TA3 TASR
3.1.2022 11:21

Medzi vymedzené úseky ciest opäť patria aj dva úseky bratislavského diaľničného obchvatu D1 a D2. Vyhláška Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR ustanovuje s účinnosťou od 1. januára 2022 nový zoznam vymedzených úsekov diaľnic, ciest I. triedy a ciest II. triedy s výberom mýta.

Diaľnica D1 Jánovce Jablonov 1140px (TASR/Oliver Ondráš)
TASR/Oliver Ondráš

Upravuje sa sieť vymedzených úsekov ciest na diaľniciach D1, D2 a D4. Na diaľnici D1 pribudne jeden vymedzený úsek Južný obchvat Prešova. Desať už existujúcich vymedzených úsekov D1 bude modifikovaných.

Sieť vymedzených úsekov ciest doplnia tiež tri úseky ukončeného projektu D4/R7 pri Bratislave medzi Jarovcami a Račou na diaľnici D4. Na vonkajšom obchvate Bratislavy bude modifikovaný jeden vymedzený úsek cesty. Dva existujúce úseky obchvatu Bratislavy D1 a D2 sú od 1. januára opäť zaradené do siete vymedzených úsekov ciest a od 1. marca budú aj spoplatnené. Ide o úsek Lamač - Pečňa na diaľnici D2 a nadväzujúci úsek Pečňa - Prístavný most na diaľnici D1.

Riaditeľ odboru komunikácie MDV SR Ivan Rudolf pre TASR uviedol, že ide o spoplatnenie pre nákladnú dopravu (nad 3,5 tony), nie osobné autá. "Naším cieľom je odľahčiť dopravu v Bratislave, a to najmä tým, že presunieme časť tranzitnej dopravy z Prístavného mosta, ktorý je najvyťaženejším mostom na Slovensku. Tranzitná nákladná doprava sa vďaka tejto zmene presunie na obchvat D4, čo prispeje k väčšej plynulosti premávky v hlavnom meste," konštatoval Rudolf.

Dvom úsekom na diaľnici D1 sa vyhláškou mení kategorizácia a od 1. januára sú z nich vymedzené úseky ciest I. triedy. Táto zmena kategórie sa týka privádzačov do Žiliny a Trenčína. Prepojením diaľnice D1 a Seneckej cesty vznikne jeden nový vymedzený úsek cesty II. triedy. Ďalšie štyri úseky budú modifikované, zmení sa názov ich križovania s novým vymedzeným úsekom.

Celkovo od 1. januára pribudlo deväť a modifikovaných bude 15 vymedzených úsekov ciest. Platnosť sa skončila trom vymedzeným úsekom. Po všetkých úpravách vrátane tých, ktoré nemajú vplyv na výšku úhrady mýta, sa počet vymedzených úsekov ciest zvýši z 1992 na 1998. Dĺžka siete vymedzených úsekov sa predĺži o 32 kilometrov na 8231 kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok