Nižšie tresty za drogy, tvrdšie za šírenie hoaxov. Čo očakáva rezort spravodlivosti od roku 2022?

TA3
2.1.2022 16:34

Spravodlivosť sa v novom roku poriadne zapotí. Nižšie tresty za drogy, tvrdšie za šírenie nenávisti a hoaxov, a najmä ďalší pokus prekresliť súdnu mapu. To sú len niektoré z plánov, ktoré chce presadiť ministerstvo spravodlivosti. Zdá sa ale, že pri každom ho čaká ťažký boj.

Mala to byť revolúcia v justícii, ktorá by škrtla takmer polovicu z 54 okresných súdov a 5 z ôsmich krajských. Sudcovia by museli viac spájať sily, čo by malo priniesť rýchlejšie a kvalitnejšie verdikty. Prvý aj druhý návrh však narazili na vlnu kritiky. 

Pred Ministerstvo spravodlivosti SR vyšli najmä justiční zamestnanci. Proti plánu ministerky Kolíkovej sa ozvali aj sudcovia. Na stôl tak dala už tretí návrh, ktorý ráta so zrušením iba štyroch súdov. Ani tento návrh to však nemá isté a môže zatriasť aj Kolíkovej ministerskou stoličkou. "Je to kľúčová reforma, kvôli ktorej som išla do politiky. Ak sa mi ju nepodarí presadiť, budem rozmýšľať nad veľa vecami," povedala Kolíková.

Ďalším bojovým poľom budú pre ministerku zmeny v Trestnom zákone. Po rokoch plánoch chce presadiť nižšie tresty pre užívateľov drog, špeciálne marihuany. "Ak ide o nepatrné množstvo, je potrebné to nahradiť iným trestom ako trestom odňatia slobody," uviedla Kolíková. Miernejšie chce trestať aj ďalšie drogy, samozrejme ak sú pre vlastnú potrebu. Práve na tomto bode stroskotali predošlé pokusy. "V žiadnom prípade sa nejedná o dekriminalizáciu," dodala.

Na tenký ľad sa rezort vydal aj v boji proti pandémii. Za šírenie hoaxov, útoky na zdravotníkov alebo podnecovanie nenávisti navrhuje väzenie. Zdravotníci tento návrh vítajú.

Ministerka sa chystá zjednodušiť aj Trestný poriadok, ktorý určuje pravidlá pre vyšetrovanie. Spravodlivosť by sa tak k slovu mala dostať rýchlejšie a bez zbytočných komplikácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok