Silvester poznačili aj výtržnosti. Vo Francúzsku podpálili stovky áut

TA3 TASR
1.1.2022 17:06

Počas silvestrovskej noci výtržníci podpálili vo Francúzsku stovky automobilov. Násilnosti však obzvlášť voči policajtom neboli také intenzívne ako po minulé roky. Francúzskeho ministra vnútra Géralda Darmanina citovala v sobotu agentúra DPA.

Silvester poznačili aj výtržnosti. Vo Francúzsku podpálili stovky áut
TASR/AP

Podpálených bolo približne 874 áut, čo je takmer o 450 menej ako na prelome rokov 2019 a 2020. Polícia podľa Darmanina zadržala tiež 441 ľudí. Autá horeli aj v Štrasburgu, meste, ktoré pred dvoma rokmi zažilo na Silvestra rozsiahle nepokoje. Vandali tam v piatok zábavnou pyrotechnikou ľahko zranili najmenej dvoch policajtov.

Podľa prieskumu inštitútu IFOP sa autá vo Francúzsku na Silvestra podpaľujú od začiatku 90. rokov minulého storočia. Zistilo sa, že vozidlá ľudia podpaľujú najmä v chudobnejších štvrtiach. Dôvody na to sú rôzne - od osobných sporov cez hnev na politikov až po poistné podvody, píše DPA.

Počet podpálených áut bol vo Francúzsku vysoký aj počas vrcholiacich demonštrácií hnutia tzv. žltých viest protestujúceho proti reformným krokom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Podľa ministerstva vnútra malo na Silvestra službu viac ako 95.000 policajtov a žandárov, ktorí zabezpečovali dodržiavanie protipandemických opatrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok