ETA chce rokovať o definitívnom ukončení konfliktu

SITA
25.11.2012 11:10

Baskická separatistická skupina ETA v sobotu oznámila, že chce rokovať s vládami Španielska a Francúzska o definitívnom ukončení vojenských operácii a odovzdaní svojich zbraní. Informovali o tom baskické noviny Naiz.

ETA chce rokovať o definitívnom ukončení konfliktu
SITA

Podľa ich údajov chce ETA rokovať o vydaní svojich väznených členov do Baskicka, rozpustení svojej vojenskej štruktúry a kompletnom odzbrojení. Separatisti tvrdia, že úspešné rozhovory o týchto troch otázkach by "priniesli definitívne ukončenie ozbrojeného konfliktu".

Organizácia ETA minulý rok vyhlásila prímerie a vzdala sa ozbrojeného boja ako prostriedku na dosiahnutie vzniku nezávislého Baskicka, neukončila však úplne svoje operácie, ani neodovzdala zbrane. Cieľom jej vyše 40 rokov trvajúcej násilnej kampane bolo vytvorenie nezávislého štátu na území severného Španielska a juhozápadného Francúzska. Prvú vraždu ETA spáchala v auguste 1968, odkedy jej členovia pripravili o život 829 ľudí. Európska únia a Spojené štáty zoskupenie stále považujú za teroristickú organizáciu. Španielska vláda opakovane odmietla so separatistami rokovať a vyzvala ich organizáciu na odzbrojenie a rozpustenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok