Cestujúci v Bratislavskom kraji sa budú voziť zadarmo, ide o kompenzáciu za výpadky Arrivy

TA3 TASR
1.1.2022 12:49

Regionálna autobusová doprava v Bratislavskom kraji bude od soboty po celý január pre cestujúcich zadarmo. Ide o kompenzáciu za výpadky spojov dopravcu Arriva. Bezplatnú prímestskú dopravu uhradia z pokuty, ktorú spoločnosti vyrubil kraj za to, že od svojho nástupu v novembri 2021 nedokázala zabezpečiť dostatok spojov.

"Za každý jeden deň, keď dopravca nedokázal zabezpečiť dopravnú obslužnosť minimálne na úrovni 95 percent, prináleží BSK zmluvná pokuta vo výške 30-tisíc eur za deň. Za mesiac prevádzky je to 930-tisíc eur. Približne v tejto sume bude aj výpadok tržieb za mesiac január, ktorý vznikne prepravou zadarmo," skonštatoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Bezplatná doprava počas januára bude pre všetkých cestujúcich - platí to pre jednorazový i predplatný cestovný lístok. V prímestských autobusoch Arrivy v Bratislavskom kraji nebudú v stanovenom období kontrolovať platnosť cestovných lístkov. 

Bezplatný cestovný lístok bude automaticky vygenerovaný tým pravidelným cestujúcim, ktorí mali alebo majú platný predplatný cestovný lístok (tzv. električenku) s aspoň jednou regionálnou zónou v termíne od 15. novembra 2021 do 31. januára 2022. Podmienkou je zakúpenie ďalšej električenky po spustení akcie, ktorá je naplánovaná na jar 2022. Mesiac zadarmo budú mať majitelia 30- a 90-dňového predplatného cestovného lístka, cestujúci s ročnou električenkou získajú dvojmesačný bonus.

Bezplatná doprava sa dotkne len prímestskej autobusovej dopravy v Bratislavskom kraji. Akcia sa netýka cestujúcich, ktorí sú držiteľmi električeniek len pre zóny 100+101. U ostatných dopravcov v Bratislavskom kraji tak budú musieť mať zakúpený cestovný lístok. Týka sa to mestskej hromadnej dopravy v Bratislave i vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko. Viac informácií nájdu cestujúci na webe Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji.

Problém s nedostatkom vodičov

Arriva začala zabezpečovať prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji v polovici novembra 2021. Od začiatku však mala problém s nedostatkom vodičov. Spôsobilo to výpadky viacerých spojov, najmä v okolí Pezinka a Senca. Dopravca deklaruje, že problém vyrieši a situácia sa už zlepšuje. Nových šoférov zháňal i v zahraničí. Podpísal dohodu aj s vodičmi mikrobusov, ktorí vypomáhajú s vykrytím niektorých spojov v kraji.

Aktuálna obslužnosť Bratislavského kraja sa pohybuje na úrovni 94 až 95 percent. Súvisí to so zavedením víkendového režimu v prímestskej autobusovej doprave, ktorý platí od 20. decembra 2021 do 9. januára 2022.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok